Dve sestry spod Tatier, navlas rovnaká diagnóza a operácia v jeden deň!

Dvaja súrodenci s rovnakou diagnózou, ktorých navyše operujú v ten istý deň. Taká raritná situácia nie je v zdravotníctve bežná, zažili ju však v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou.

03.01.2024 11:00
operacia Foto:
Lekári zo žilinskej nemocnice operovali sestry s rovnakou diagnózou v rovnaký deň.
debata

Totálna tyreoidektómia (TTE) je zákrok, ktorý odborníci realizujú v čase, keď štítna žľaza doslova „neposlúcha“. Pacientky, dve sestry spod Tatier, mali takzvanú uzlovitú prestavbu štítnej žľazy. Uzly im postupne narástli a tak museli znášať ťažkosti ako horšie dýchanie, prehĺtanie či priberanie. Keďže klasická liečba pacientkam nezaberala, lekári sa rozhodli, že im žľazy kompletne odstránia.

Obidve operácie trvali približne dve hodiny, lekári najskôr odobrali pravý lalok a neskôr aj ľavý lalok štítnej žľazy, potom zaviedli drén na odvádzanie krvi a zašili operačnú ranu po jednotlivých anatomických vrstvách.

Tímu odborníkov v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou počas operácie výrazne pomohol takzvaný neurostimulátor. Dôležitý prístroj, ktorý v nemocniciach stále nie je povinnou výbavou, no počas takýchto zákrokov dokáže veľmi pomôcť a predchádzať tak prípadnému riziku.

Popri žľaze vedie nerv, ktorý svojimi vláknami spája hlasivky. Práve ich poškodenie je pri operácii najväčším rizikom. Neurostimulátor identifikuje lokalitu nervu a odborníkov dokáže včas signálom upozorniť, ak pri jednotlivých úkonoch hrozí jeho poškodenie.

Obe pacientky boli už pred operáciou sledované a liečené špecialistom – endokrinológom pre malfunkciu (zlú funkciu) štítnej žľazy. „Vzhľadom na to, že u pacientiek sme museli odstrániť celú štítnu žľazu, budú im chýbať hormóny, ktoré za štandardných podmienok produkuje a budú sa musieť nahradiť. Obidve pacientky sú však zdravé, bez ťažkostí s prehĺtaním a bez ďalších pooperačných komplikácií,“ uviedla nemocnica.

Ako sa mohlo stať, že obidve sestry mali identický zdravotný problém? Podľa nemocnice to nebola až tak výnimočná situácia, pretože problémy so štítnou žľazou sú často kombináciou genetických a enviromentálnych faktorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #priberanie #štítna žľaza #priberanie na hmotnosti