Demencia? Tieto faktory ju môžu spustiť, veľa z nich máme vo vlastných rukách

K faktorom, ktoré podľa najnovšej britskej štúdie prispievajú k vzniku včasnej, ale i tej neskoršej demencie, patria okrem osamelosti a neuspokojivých vzťahov aj sklony k depresiám, nižšie sociálne postavenie v spoločnosti či alkoholizmus.

04.01.2024 06:00
staroba, pamäť, demencia, Alzheimer Foto:
Demencia je novodobým strašiakom.
debata (1)

Doteraz sa predpokladalo, že na vznik takzvanej včasnej demencie pred 65. rokom má vplyv hlavne genetika, konkrétne prítomnosť jednej či viacerých kópií zdedeného génu známeho pod názvom ApoE4. Nová britská štúdia však ukázala, že genetika je len jedna časť mozaiky.

Výskumníci skúmali záznamy až 350 tisícok ľudí zaradených do britskej Biobanky. Tá obsahuje informácie o zdravotnom stave a životnom štýle viac ako pol milióna obyvateľov Veľkej Británie. „Naša štúdia identifikovala 15 faktorov súvisiacich so životným štýlom a zdravím, ktoré sa spájajú s výskytom demencie. Väčšina faktorov sa dá modifikovať,“ uvádzajú výskumníci.

K ďalším okolnostiam, ktoré môžu okrem nezdravého životného štýlu či genetickej predispozície prispieť k rozvoji demencie, predovšetkým Alzheimerovej choroby, patria podľa štúdie vysoký krvný tlak, cukrovka u mužov, problémy so srdcom, prekonaná náhla cievna mozgová príhoda, obezita či fajčenie.

Vyššie riziko majú aj ľudia s nedostatkom dôležitého vitamínu D a ženy so zvýšenou hladinou C-reaktívneho proteínu (CRP) v tele, ktorý poukazuje na prítomnosť zápalového procesu v organizme. Rolu v rozvoji duševného ochorenia hrajú aj problémy so sluchom.

Vzdelanejší a bohatší majú nižšie riziko

Krúti sa vám hlava alebo máte temno pred očami, keď sa rýchlo postavíte? Reč je o takzvanej ortostatickej hypotenzii, teda o poklese krvného tlaku v dôsledku zmeny polohy tela. Aj tá je istým rizikovým faktorom rozvoja včasnej demencie, avšak pravdepodobnosť vzniku choroby nie je v tomto prípade príliš vysoká.

A napokon, nezanedbateľný nie je ani vplyv vzdelania a sociálneho postavenia. „Akademický alebo iný odborný titul sa spája s nižším rizikom demencie v porovnaní s nižšou úrovňou vzdelania. Pokiaľ ide o sociálno-ekonomický status, ľudia s tým najnižším vykazovali vyššie riziko v porovnaní s ľuďmi s najvyšším statusom,“ konštatovali autori štúdie.

Demencii sa aktívne bráňte

Ako možno riziko vzniku demencie znížiť? Úpravou životného štýlu. Najväčší efekt majú dobré medziľudské vzťahy s blízkymi ľuďmi, dostatok pohybu a odpočinku, nefajčenie, abstinencia či zdravá strava. Dávajte si tiež pravidelne skontrolovať svoj krvný tlak, hladinu cukru aj cholesterolu. Zmysel má aj pravidelná kontrola sluchu.

V neposlednom rade dbajte na udržiavanie duševnej sviežosti napríklad pomocou krížoviek, pamäťových hier, tvorivých koníčkov. Skvelé je učenie sa cudzích jazykov, s ktorým sa dá začať naozaj v každom veku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimer #alkoholizmus #depresia #demencia #Alzheimerova choroba