Ste ranné vtáča? Zrejme v sebe máte gény neandertálca

Ľudia, ktorí sa budia veľmi skoro ráno, za to pravdepodobne vďačia pozostatkom DNA, ktorú zdedili po dávnych predkoch neandertálcoch. Uviedli to v štúdii vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu.

31.12.2023 12:00
Spánok Foto: ,
Vstávate radi skoro? Možno za to môže genetika.
debata

„Analýzou pozostatkov neandertálskej DNA, ktoré sa zachovali v genómoch moderných ľudí, sme objavili pozoruhodný trend," povedal epidemiológ John Capra z Kalifornskej univerzity. Mnohé zachované časti DNA podľa neho ovplyvňujú gény, ktoré riadia vnútorné telesné hodiny ľudí, pričom vo väčšine prípadov sa zvyšuje sklon k vstávaniu veľmi skoro ráno.

Vedci pri výskume pracovali s genetickými informáciami a údajmi o životnom štýle pol milióna ľudí, ktoré získali z britskej biobanky. Capra predpokladá, že mnohí ľudia sú nositeľmi pozostatkov génov, ktoré našim predkom pomohli prispôsobiť sa životu vo vyšších zemepisných šírkach. Skoré vstávanie súviselo so zmenami východu a západu slnka, teda dlhšími a kratšími dňami v rôznych ročných obdobiach.

Byť ranným vtáčaťom však podľa výskumníkov nevyhnutne nevyžaduje neandertálske gény. Prebúdzanie totiž ovplyvňujú stovky rôznych génov, pričom ich dopĺňa množstvo environmentálnych a kultúrnych vplyvov.

Človek rozumný (homo sapiens) začal migrovať z Afriky do Eurázie asi pred 70 000 rokmi. Tam sa začal krížiť s neandertálcami, ktorí už boli prispôsobení na život v chladnejšom podnebí na severe, kde sa v priebehu roka mení aj dĺžka dňa. Vďaka tomuto kríženiu dnešní ľudia majú v genetickej výbave aj asi štyri percentá neandertálskej DNA vrátane génov súvisiacich s pigmentáciou kože, ochlpením, ukladaním tuku a imunitou.

debata chyba
Viac na túto tému: #neandertálci #spánok #DNA #dobrý spánok #ranné vtáča