Lekári tvrdili, že je to obyčajná alergia. Mladíkovi však hrozilo poškodenie mozgu

Najskôr to vyzeralo na „obyčajnú“ alergiu, dôkladné vyšetrenia však odhalili, že ide o zložitejší a najmä nebezpečnejší problém.

11.01.2024 15:00
Fakultná nemocnica Žilina operácia Foto:
V žilinskej nemocnici prišli na to, čo mladíkovi je, a urobili operáciu.
debata

Mladíkovi z nosa vytekala číra tekutina a keď liečba „alergie“ nezaberala, vybral sa do žilinskej nemocnice. Tamojší lekári zistili, že ide o takzvaný mozgovomiechový mok, odborne nazývaný likvor.

Vo výnimočných prípadoch, hlave po úrazoch, sa môže stať, že mozgovomiechový mok vyteká z oblasti medzi mozgovými obalmi do nosovej dutiny. Príčinou je kostný defekt v lebke, ktorý u mladíka vznikol po úraze pred zhruba dvomi rokmi. „Naši odborníci zrealizovali operáciu endoskopicky v celkovej anestézii a defekt chirurgicky uzavreli. Ak by zákrok nevykonali, pacientovi by hrozilo vážne riziko, napríklad zápal mozgových blán,“ vysvetľuje Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline.

operacia Čítajte viac Dve sestry spod Tatier, navlas rovnaká diagnóza a operácia v jeden deň!

Excelentná spolupráca lekárov

Profesionálny tím robil operáciu takzvanou sendvičovou metódou, kedy operatér odobral vhodný štep, napríklad z ušnice, čo je časť vonkajšieho ucha. Štep opracovali na požadovanú veľkosť i tvar a pomocou špeciálneho lepidla defekt endoskopicky prilepili a zafixovali. V závere vykonali takzvanú odľahčovaciu punkciu, teda odsatie likvoru, ktoré bolo nevyhnutné pre nadprodukciu mozgovomiecho­vého moku.

„Radi by sme vyzdvihli excelentnú medziodborovú spoluprácu odborníkov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina, vďaka ktorej sa podarilo predísť komplikáciám z pretrvávajúceho problému,“ vraví nemocnica. Na riešení raritného zdravotného problému sa podieľali špecialisti z oddelenia otorynolaringológie (ORL), neurochirurgie a anesteziológie.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #operácia #zápal mozgu