Pacienta po vážnej nehode zachránila unikátna operácia na urgentnom príjme

Anestéziológovia z banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta použili zrejme prvýkrát na Slovensku mimotelové okysličenie u pacienta s mnohopočetnými zraneniami, vrátane ťažkého poranenia pľúc. Rýchly zásah ešte na urgentnom príjme mu zrejme zachránil život.

16.01.2024 11:00
operácia, Rooseveltova nemocnica Foto:
Stav pacienta bol veľmi vážny, zachránila ho rýchla reakcia zdravotníkov.
debata (21)

Pacienta s ťažkým poranením hrudníka a mnohopočetnými poraneniami po vážnej dopravnej nehode priviezla posádka rýchlej zdravotnej služby na urgentný príjem, kde ho už čakal tím zdravotníkov. Hneď po príchode sa začal boj za záchranu jeho života.

Stav pacienta bol taký vážny, že by aj naozaj krátky presun zo sály urgentného príjmu na centrálne operačné sály nemusel prežiť. Tím zdravotníkov sa preto rozhodol vykonať všetky nevyhnutné zásahy medicínskeho aj operačného charakteru priamo na sále na urgente.

„Napriek veľkej snahe všetkých na sále sa stav pacienta zhoršoval a dochádzalo k prehlbovaniu zlyhávania pľúc. Službukonajúci intenzivisti neboli schopní pacienta ďalej ventilovať pomocou umelej pľúcnej ventilácie, a preto pristúpili k naozaj náročnému kroku. Pacienta aj pri jeho mnohých poraneniach napojili na mimotelové okysličenie (ECMO). Práve tento krok našich odborníkov pravdepodobne zachránil pacientovi život,“ popisuje nemocnica.

Počas hospitalizácie pacient absolvoval ešte ďalšie operačné výkony, jeden z nich aj napojený na ECMO. Po vyše týždni bol odpojený od mimotelového okysličenia a pri pretrvávajúcej potrebe umelej pľúcnej ventilácie preložený do spádovej nemocnice. „Sme veľmi hrdí na našich odborníkov, ktorí vedia aj vo vypätých chvíľach postupovať s rozvahou a aj pacientov vo vážnom stave dokážu doslova zobrať hrobárovi z lopaty,“ dodala nemocnica.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #urgentný príjem #pľúcna ventilácia #urgentná medicína