Vybrať nosnú mandľu, alebo nie? Pediatrička má pre váhajúcich rodičov jasný odkaz: Po jej odstránení dieťa rozkvitne

Ak lekár dieťaťu diagnostikuje zväčšenú nosnú mandľu a ako ideálne riešenie navrhne jej chirurgické odstránenie, veľa rodičov zneistie. Je naozaj nevyhnutné mandľu odstrániť a dieťa zaťažovať operáciou? Veď z problémov, ktoré potomkovi spôsobuje, možno vyrastie a sama mandľa sa pred pubertou stratí. Detská lekárka ale vraví, že operačné riešenie je dobrou voľbou a zlepší zdravie aj celkový život dieťaťa. V niektorých prípadoch dieťa zdravotne doslova rozkvitne.

10.04.2024 10:00
dieťa, nos, problém, ústa, choroba, dievčatko Foto:
Odstránením nosnej mandle sa dieťaťu uľaví.
debata (2)

Čo všetko môže spôsobiť zväčšená mandľa? Dieťa s týmto zdravotným problémom má v podstate neustále nepríjemnú nádchu často žltozelenej farby, ktorá je veľmi obťažujúca. Ďalšou zdravotnou komplikáciou je dýchanie ústami.

„Vysušujú sa tým sliznice, ktoré sú tak ideálnym miestom na množenie ďalších baktérií. Dieťa sa opakovane trápi s infekciami. Angíny, zápaly priedušiek a laryngitídy, to všetko nosná mandľa zvládne ľavou zadnou,“ vraví pediatrička Martina Milkovičová, ktorá pre rodičov pripravuje blog so zdravotnými radami pod názvom Pediatria s úsmevom.

Ako dopĺňa, dýchanie ústami má aj ďalšie zdravotné negatíva: „Možno vás prekvapí, že tie pootvorené ústa majú na svedomí aj zlý zhryz a rast zubov. A to ide často ruka v ruke so zlým vyslovovaním jednotlivých hlások.“ V noci dieťa kvôli nemožnosti dýchať nosom trápi dráždivý kašeľ a keď sa mu už podarí zaspať, nastupuje zasa chrápanie.

kvapky do nosa, kvapky sprej, nádcha, nos Čítajte viac Máte upchatý nos a neviete, v čom spočíva príčina?

Zastavenia dychu počas spánku

„Občas pravidelné chrupkanie na pár sekúnd preruší náhle ticho. A všetci rodičia vedia, že ticho nikdy neveští nič dobré. Toto ticho je po nekonečných sekundách prerušené lapaním po dychu a často prebudením dieťaťa. To je vyplašené, plače, bojí sa zaspať. Ide o takzvané apnoické pauzy. Dieťa je ráno unavené, zvädnuté, nesústredené, školáčikom začína drhnúť učenie,“ upozorňuje pediatrička na vážne komplikácie spojené s nosnou mandľou. Ako dodáva, v noci dieťa môže trápiť aj pomočovanie.

Znie to takmer neuveriteľne, no zväčšená nosná mandľa ovplyvňuje aj vzhľad dieťaťa, a to nie pozitívnym smerom. „Skúsenému oku neujde typický výraz na tvári dieťaťa so zväčšenou mandľou. Je to unavená tvárička, s neprítomným pohľadom, pootvorenými ústami, z ktorých vykukujú horné rezáky. Dieťa s takým kukučom môže mať tiež chybné držanie tela a prepadnutý hrudník, čo súvisí so zlým dýchaním,“ popisuje Martina Milkovičová.

Zväčšená nosná mandľa má vplyv aj na stav uší, ktoré často trpia zápalovými procesmi. Dieťa môže časom trpieť až poruchou sluchu.

chrípka, nádcha, prechladnutie, sopeľ, vreckovka Čítajte viac Ako si uvoľniť upchatý nos. Od ktorých kvapiek nevzniká závislosť?

Mučenie sa nekoná

Operačného odstránenia nosnej mandle sa podľa Martiny Milkovičovej netreba báť, hoci práve tento chirurgický zákrok vzbudzuje u rodičov veľké rozpaky a snažia sa mu často aj brániť. „Bohužiaľ zatiaľ nikto nevymyslel žiadnu účinnejšiu liečbu zväčšenej nosovej mandle než jej odstránenie,“ uvádza lekárka.

„Nepopieram, že kedysi odstránenie nosovej mandle pripomínalo formu stredovekého mučenia. Vykonávalo sa iba s ľahkým „oblbovákom“, v lokálnej anestézii, s použitia statného ošetrovateľa. To bolo spojené s vyšším rizikom komplikácií, hlavne krvácania. Vzhľadom na to, že takto sa nie vždy podarilo odstrániť celé tkanivo, stalo sa, že mandle občas opäť dorástla,“ vracia sa do minulosti lekárka. Dnes sa však už žiadne mučenie nekoná.

„Operácia sa vždy vykonáva v celkovej anestézii, takže dieťa si žiadnu hrôzostrašnú spomienku neodnáša. Operuje sa pod endoskopickou kontrolou – to znamená, že operatér používa kameru a na obrazovke vidí celý priestor, kde sa so všetkým tým ostrým náradím pohybuje,“ vysvetľuje Martina Milkovičová.

Odstráni sa tak celé tkanivo zväčšenej nosnej mandle, ktoré potom nedorastá, a zároveň sa kontroluje a ihneď zastavuje krvácanie.

Necelá hodinka

Celá operácia od začiatku anestézie až po prebudenie dieťaťa obvykle trvá necelú hodinu: „Sú pracoviská, kde malý pacient v nemocnici zostáva ešte deň po operácii. Ale sú aj také, kde dieťa po kontrolnom vyšetrení ORL lekárom a bezproblémovom pooperačnom priebehu prepustia domov ešte večer v deň operácie. Po prepustení musíte počítať ešte aspoň s týždňom pokojného režimu, kedy budete musieť dieťa zabaviť doma, pretože do kolektívu nesmie.“

Telu nosná mandľa celkom určite chýbať nebude. Spolu s ňou sa dieťa ale zbaví večných nachladnutí a bude znovu voľne dýchať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nosná mandľa #adenotómia