Slovenská biochemička vo svojom domácom laboratóriu vyrába unikátnu konopnú kozmetiku

O Ing. Martine Lutterovej, PhD., by sme mohli úsmevne povedať, že je "mastičkárka" s vedeckými titulmi. Táto chemická inžinierka s doktorátom z biochémie zasvätila celý svoj profesijný život výskumu liečiv. Dlhé roky pracovala v zahraničí, v malých biotechnologických firmách. Dnes vo svojom malom laboratóriu, ktoré má priamo v dome, ručne pripravuje úľavovú konopnú kozmetiku, ktorú sama vyvinula a naďalej vyvíja.

20.03.2024 00:00
Labory55, pr, nepouzivat Foto:

Všetko robí osobne, v malých množstvách, čerstvé a produkty si možno kúpiť cez e-shop www.labory55.com.

Mladá značka hojivej konopnej kozmetiky LABORY55 je určená ľuďom s problémami kože či pohybového aparátu. Obsahuje málo zložiek, často v biokvalite a dôležité je vedieť, že účinné látky v produktoch, na rozdiel od mnohých bežných krémov z veľkovýroby, neboli pri spracovaní vystavené vysokej teplote. Viaceré produkty sú bezvodé. Čo to vlastne znamená a prečo táto biochemička neholduje tradične používanej vazelíne a parafínom?

Čo bolo tým popudom, že ste sa rozhodli osobne vyrábať kozmetiku s prívlastkami hojivá a úľavová?

Chcela som pomôcť blízkej osobe, ktorá mala vážne problémy s pokožkou. Aj kožný lekár v jej prípade bezradne povzdychol: ,,Čo mám s vami robiť?" Tak som sa ponorila do témy. Sledujem vedeckú literatúru, pokúsila som sa teda nájsť to, čo by mohlo mojej príbuznej pomôcť. Takto som sa dostala ku konope. Konope je lajtmotív môjho snaženia.

Foto: Ivan Majerský
Labory55, pr, nepouzivat

Povedzme si na rovinu, výrobky z konope zažívajú svoj boom a konopná kozmetika nie je novinkou. V čom mala byť tá vaša iná?

Povedala som si, že chcem ísť iným smerom a nezarábať konopné extrakty s vazelínou a podobne. Rozhodla som sa, že konope využijem ako dobrú, účinnú zložku, ale zmiešam ju s ďalšími klinicky aktívnymi látkami, aby som vytvorila komplex, ktorý koži pomôže. Začala som prvým produktom, ktorý nazývam ,,klasická konopná mastička", ide o zamatový reparačný balzam Helpyq.

V akých formách používate konope a odkiaľ ich získavate?

Suroviny získavam od dodávateľov, ktorí sú schopní dodať certifikáty kvality. Používam konopný olej lisovaný za studena v biokvalite od overeného slovenského dodávateľa. Ďalšia zložka, ktorú okrem konopného oleja používam, je konopný extrakt v podobe izolátu. Je to najčistejšia forma jedného z fytokanabinoidov, tzv. kanabidiol. Legálna látka a vysoko čistená zložka, ktorú používam, má všetky potrebné certifikáty, neobsahuje pesticídy, herbicídy, zvyškové organické zlúčeniny, nie sú tam rozpúšťadlá. Dodávateľ je spoza hraníc a priamo výrobca. Pri získavaní tretej konopnej zložky, ktorú som začala používať len pomerne nedávno, využívam konopnú múku. Tá vzniká mletím po vylisovaní oleja. Využíva sa aj v potravinárstve. V tejto konopnej múke sa ešte stále nachádzajú rôzne fytolátky, ktoré je škoda zahodiť. Vymyslela som proces, ako z tejto múky získať konopný extrakt bez použitia organických rozpúšťadiel. Je to zelená metóda a získam tak produkt, ktorý sa dá zmiešať s vodou a sčasti aj s olejom. Takže tieto tri hlavné komponenty z konope kombinujem s vitamínmi, ďalšími olejmi a inými aktívnymi látkami.

Foto: Ivan Majerský
Labory55, pr, nepouzivat

Pri svojej prírodnej kozmetike zdôrazňujete, že obsahuje málo zložiek a nie je tam namixované ,,jedno cez druhé". Čo by ste vyzdvihli?

Mojou snahou je mať tam radšej málo, ale vysokofunkčných zložiek. Patria k nim predovšetkým za studena lisované oleje, niektoré aj v biokvalite, ďalej základné vitamíny ako vitamín C, vitamíny radu B ako pantenol (provitamín B5) alebo vitamín B3 (niacínamid). Dôležitý je aj vitamín E, jeho regeneračné účinky na pokožku sú tiež dlho známe. Ďalej používam niektoré aktívne látky, ktoré som si vybrala, patrí k nim extrakt z rozmarínu v biokvalite. Získavam ho od nemeckého výrobcu, ktorý ho vyrába CO2 extrakciou, čiže bez organických rozpúšťadiel a pri nízkej teplote, ktorá zachová všetky potrebné látky. To by som rada zdôraznila – pri spracovaní látky nevystavujem vysokej teplote. Mnohokrát sa pri výrobe bežnej kozmetiky stáva, že síce deklarujú použitie olejov lisovaných za studena, ale neskôr v rámci emulgačného systému, ktorý spája oleje a vodu, vystavia výrobok vysokej teplote. Akýkoľvek za studena lisovaný olej tak stratí svoje prospešné vlastnosti. Vymyslela som svoj vlastný emulgačný systém a mám emulgátory, ktoré pracujú aj pri nízkych teplotách.

Emulgácia a emulgátory sú termíny z chémie. Tu sa žiada dovysvetliť to.

Emulgátor je látka, ktorá spája olej a vodu. Predstavte si, že robíte majonézu. Tam je emulgátorom vaječný žĺtok, ktorý spojí tuk a vodu, lebo obsahuje lecitín. Ja vyrábam v kozmetike tiež niečo ako majonézu. Možno sa vám niekedy stalo, že sa vám krém takpovediac ,,rozpadol" na tukovú a vodnú zložku. Vtedy dobre nepracoval emulgačný systém, alebo sa v ňom niektoré látky rozložili, lebo sa v ňom rozmnožili nežiaduce mikroorganizmy. Kozmetika LABORY55 nemá veľa emulzií, ktoré obsahujú aj tukovú, aj vodnú zložku. Vo vodnej zložke sa častejšie rozmnožujú baktérie. Drvivá väčšina bežnej kozmetiky obsahuje 80–90 % vody, takže vlastne kupujete vodu a 20 % nejakých účinných látok. Uprednostňujem tzv. bezvodú kozmetiku, ktorá sa v poslednej dobe dostáva do popredia. Aj preto mám krémy, ktoré môj syn Jakub, spoluzakladateľ našej značky ,nazýva nekonečnými, lebo majú vysokú koncentráciu tukových látok a na použitie stačí veľmi malá dávka. Tie, ktoré majú aj vodnú zložku, jej obsahujú len 10–15 %. Niektoré látky, spomínané vitamíny, sú totiž rozpustné len vo vode. Nepredávam teda ľuďom vodu, ale moje emulzie, balzamy, ktoré majú mnou vyrobený masťový základ, sa do určitej miery pri používaní dajú zmiešať s vodou.

Foto: Ivan Majerský
Labory55, pr, nepouzivat

Ako?

Napríklad si pred nanášaním balzamu navlhčíte prsty či samotnú tvár. Navlhčíte odličovací tampón a balzam nanesiete pomocou neho, prípadne sa môžete aj odlíčiť, pretože reparačný balzam Helpyq je takmer univerzálny.

Pri viacerých vašich výrobkoch som si uvedomila, že sú takmer ,,na všetko". Na popáleninu či suchú kožu sa dá použiť Helpyq, Ictasolyq i Pantenolyq.

Krémy sú minimalistické z hľadiska obsahu zložiek aj potrebného množstva pri používaní. Neobsahujú parfumy. Navyše sú určené na viac problémov. Dnes je tendencia predávať krémy, ktoré sú veľmi špecifické. Je to mrhanie zdrojmi. Pokožke treba dodať účinné látky, ktoré aktívne pôsobia a vďaka ktorým sa sama dostane do rovnováhy. Nemusím jej dodávať samotný kolagén, ktorý ani len neprejde cez jej vrchnú vrstvu. Stačí, ak dodám látku, ktorá v nej fyziologicky zvyšuje úroveň kolagénu alebo ochranných ceramidov a ostane tam zabudovaná. To je moja filozofia.

Foto: Ivan Majerský
Labory55, pr, nepouzivat

Ponúkate balzamy, séra, krémy. Mohli by ste vysvetliť rozdiel medzi nimi?

Balzamy neobsahujú vodu, v prípade Ictasolyq, zinkovej mastičky, len zvyškovú vodu z jednej aktívnej látky. Potom sú to krémy, ktoré majú emulgačný systém, pri dvoch z nich, profesionálnom masážnom kréme a výživnom konopnom kréme Velvetyq, používam emulgačný systém na zmiešanie 80–90 % olejov a zvyšok je voda a v nej rozpustené látky. Niektoré látky sa totiž rozpúšťajú len vo vode a ja som ich tam chcela dodať. Dva masážne krémy – hrejivý a chladivý športový krém, sú vyrobené klasickým emulgačným systémom. Jemný vodný gélik Pantenolyq je na vodnom základe, obsahuje prírodnú látku, ktorá vodu želíruje a v nej sú rozpustené látky prospešné pleti, najmä vo vode rozpustné vitamíny radu B – pantenol a niacínamid – vhodné najmä na popáleniny a spálenie od slnka a na účinnú hydratáciu.

Akú úlohu v ochrane pred znečistením, kontamináciou produktu zohrávajú obaly?

Používam tzv. airless, čiže bezvzduchové obaly. Vzduch, ale aj svetlo totiž znižujú stabilitu niektorých zložiek produktov. Bezvzduchový obal znamená, že do produktu nejdete prstom, obsahuje piest, ktorým krém nasávate a ako uberáte z obsahu, piest sa stále dvíha a zapĺňa voľný priestor. Takéto produkty nemusia ani prechádzať záťažovými testami. Produkt v bežnom, odšraubovateľnom obale sa musí testovať, či konzervačný systém vydrží manipuláciu rukami, pôsobenie kyslíka a svetla. Plastové certifikované recyklovateľné obaly, ktoré používam, krém ochránia. Jedinou výnimkou je profesionálny krém pre masérov, ktorý sa veľmi rýchlo minie, a pohodlnejšie sa im naberá rukou.

Foto: Ivan Majerský
Labory55, pr, nepouzivat

Súvisí s tým nejako aj dátum spotreby?

Niektoré krémy z veľkovýroby, ktoré boli vystavené vysokým teplotám a majú veľa konzervačných látok, ani nemajú dátum spotreby. Ja ich nazývam ,,večné" z hľadiska trvanlivosti. Pretože vazelínové a parafínové oleje v nich sa nepokazia. Produkty s látkami lisovanými za studena aj napriek tomu, že obsahujú vitamín E pôsobiaci proti oxidácii, majú dobu spotreby 12–18 mesiacov. To je maximum, čo viem pre tieto prírodné produkty dosiahnuť. A snažím sa ich podľa požiadaviek a dopytu vyrábať podľa možnosti čerstvé.

Prečo neobľubujete vazelínu a parafíny? Niektorí kožní lekári nedajú na vazelínu dopustiť.

Mnohé kožnými lekármi predpisované mastičky sú s vazelínou a parafínovým olejom. Vazelína aj parafínové oleje však nerobia nič iné, iba ,,sedia" na pokožke a chránia ju pred vysúšaním, vytvoria totiž nepriepustný obal, niečo ako igelit, ktorý zabráni odparovaniu vody. Pre mňa je to v kozmetike málo. Chcem používať oleje, ktoré v pokožke pracujú a zabudujú sa do nej, nezmyjem ich z kože niekam do odpadu. Moje balzamy bariéru nevytvárajú, ale pomáhajú ju obnoviť.

Foto: Ivan Majerský
Labory55, pr, nepouzivat

Konopná kozmetika LABORY55

  • HELPYQ (balzam): Malé ranky, suchá koža, popáleniny, opary.
  • PROTECTYQ (balzam): Upokojenie, premastenie, detská masáž (aj pre bábätká).
  • VELVETYQ (krém – vysokolipidová emulzia): Vyhladenie, výživa, masáž pre dospelých. Suchá, šupinatá, namáhaná koža.
  • ICTASOLYQ (SOS balzam): 10 % zinková masť s ictasolom. Proti svrbeniu, podráždeniu. Plienková oblasť, štípance, akné, herpes, seborea, zápaly
  • PANTHENOLYQ (gélové sérum): Dehydrovaná pleť, veľké póry, pigmentové škvrny, popáleniny.
  • HREJIVÝ športový krém: Nachladnuté svaly a kĺby, seknutý krk, masážne trigger body.
  • CHLADIVÝ športový krém: Preťažené svaly, boľavé kĺby a žily, štípance.
  • RELAXYQ Massage: Profesionálna masáž.
Foto: Ivan Majerský
Labory55, pr, nepouzivat
chyba