Ako si udržať bystrý mozog

Epidemiologické štúdie v mnohých krajinách zistili štyri faktory, ktoré ovplyvňujú udržiavanie kondície a poznávacej schopnosti mozgu.

20.06.2011 14:00
mozog, rozum, inteligencia, IQ, šach, figúrka Foto:
Ilustračné foto
debata

Pravidlo číslo 1: zvyšujte úroveň svojej mentálnej aktivity – hrajte šach, scrabble, riešte hádanky, lúštite krížovky či sudoku. Venujte sa štúdiu niečoho, čo vás zaujíma a riešte kvízy s touto témou, diskutujte s ľuďmi s rovnakými záujmami. Maľujte, tvorte, prepojte svoje myslenie s tvorivou aktivitou – udržujte to, čo deťom otvára bránu do sveta: spojenie motoriky a myslenia. Aj prostými odpoveďami na otázky z minulosti zistíte, čo si váš mozog pamätá. Vyhýbajte sa jednostrannej činnosti – niekedy aj zmena rituálov (česanie sa ľavou namiesto pravou rukou) aktivujú mozgové centrá.

Pravidlo číslo 2: zvýšte úroveň fyzických aktivít – okysličujte svoj mozog pohybom, či už na čerstvom vzduchu, doma alebo v telocvični. Chôdza, turistika, prechádzka v prírode, šport a pohyb sú činnosti, pri ktorých sa mozog prekrví a okysličí.

Pravidlo číslo 3: nezabúdajte na udržiavanie spoločenských väzieb – konverzácia, výmena informácií a dobrá nálada, to je to, čo vás a váš mozog núti premýšľať, byť tvorivým, pamätať si mená, situácie a zážitky. Podľa niektorých zdrojov práve spoločenský život predlžuje mentálnu sviežosť. Cítime sa mladší a vitálnejší, myslíme pozitívnejšie.

Pravidlo číslo 4: dbajte na zdravú výživu a kontrolujte riziko srdcovocievnych chorôb, ako je napríklad vysoký tlak, výšku cholesterolu a vyhýbajte sa stresu. Nikotín, nedostatok tekutín – to sú faktory, ktoré zaťažujú celý organizmus. „Zahaste cigaretu a vypite pohár čistej vody“. Dôležitý je príjem vitamínu B6, B12 a kyseliny listovej. Jedzte celozrnné výrobky, cereálie a všetko „zelené“ – zdravo jesť sa vypláca.

Zdroj: Alžbeta Veselá, Centrum MEMORY

Mozog potrebuje kvalitnú výživu

** Glukóza**
je základným zdrojom energie pre mozog. Mozgové bunky si ju však nevedia uložiť do zásoby a nevytvárajú si ani žiadnu rezervu. Len čo hladiny cukru v krvi poklesnú, začneme byť unavení, ospalí, nedokážeme sa sústrediť. Jej dlhodobý nedostatok môže viesť až k prechodným poruchám reči či zraku. Pozor však na nadmieru cukrov. Ani to nášmu mozgu neprospieva. Dôležitá je teda vyvážená hladina.

Kyslík je pre mozog nesmierne dôležitý. Ak je neokysličený čo i len desať sekúnd, môžeme upadnúť do bezvedomia, po 30 sekundách sa mozgové bunky poškodzujú a zničenie buniek prichádza po asi štyroch minútach. Dostatočné okysličenie mozgu si treba zabezpečiť pravidelným pohybom a hlbokým dýchaním.

Vitamíny a minerály. Pre mozgové bunky sú nesmierne dôležité nenasýtené mastné kyseliny. Ak chýbajú, trpíme poruchami učenia a pamäti. Optimálne je užívanie rybieho tuku. Náš mozog však potrebuje aj železo, zinok či jód, potrebuje však aj antioxidanty v podobe vitamínu E, C, betakaroténu či flavonoidov. Doprajte si teda dostatok ovocia a zeleniny.

debata chyba