Prečo sa zle stravujeme, keď sme pod stresom?

Vedci teraz zistili, prečo sa zle stravujeme, keď sme pod stresom. Odpoveď je taká zrejmá, až je zvláštne, že sme na to doteraz neprišli sami.

05.12.2017 06:00
pizza Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Šalát alebo polievku?

Všetkým je nám to dôverne známe. Po dlhom pracovnom dni prídeme domov – vyčerpaní a znechutení. Keďže sa nám nechce variť, niečo si objednáme. A to niečo bude pravdepodobne nezdravé, napríklad pizza. Prečo si naše telo v stresových situáciách nepýta namiesto nezdravých jedál šalát alebo polievku?

Vedci skúmali

Vedci skúmali stravovacie návyky 125 osôb, pracujúcich v oblasti informačných technológií v Číne. V priebehu troch týždňov museli dobrovoľníci jasne popísať svoje pracovné zaťaženie, hladinu stresu, kvalitu spánku a stravovacie návyky.

Výsledok štúdie bol jasný. Účastníci, ktorí spali málo alebo zle, často opisovali vysoko stresujúce dni, večer jedli nezdravo a oveľa väčšie porcie, ako zvyčajne. Účastníci, ktorí lepšie spali, jedli večer zdravšie, a to aj v prípade, že mali za sebou deň plný stresu.

Táto štúdia jasne poukázala na to, že spánok pomáha lepšie zvládnuť stresové situácie. Kto spí menej, nedokáže sa dostatočne sústrediť. Stres má tiež negatívny vplyv na našu sebakontrolu, čo tiež sťažuje dodržiavanie našich osobných cieľov (zdravšie jesť a podobne).

Je teda dobré myslieť na to, že dostatok spánku nie je dôležitý len pre psychické zdravie, ale aj pre fyzické!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stres #spánok #stravovacie návyky #psychické zdravie