Nedostatok vitamínu D zdvojnásobňuje riziko demencie

Britskí vedci zistili, že medzi Alzheimerovou chorobou a nedostatkom vitamínu D je jasná súvislosť. Vitamínom jej síce zabrániť nedokážeme, no spomalí ju.

13.06.2018 06:00
dôchodcovia, staroba, úsmev, šťastie. muž, žena Foto:
Choďte každý deň na slnko!
debata

Doteraz najväčšia štúdia Alzheimerovej choroby prišla k záveru, že príliš málo vitamínu D posilňuje jej príznaky. Nie je to žiadna novinka. Nová je však jednoznačnosť tejto súvislosti, tvrdí David Llewellyn z univerzity v Exeteri. Vedci skúmali 1700 osôb a priniesli zaujímavé výsledky. Malý tip vopred: Choďte každý deň na slnko!

Nedostatok vitamínu D urýchľuje priebeh ochorenia

Vedci z Anglicka pozorovali v dlhodobej štúdii 1700 osôb, starších ako 65 rokov, počas šiestich rokov. Na začiatku štúdie boli všetci duševne zdraví. Na konci viacročného obdobia však dáta hovorili inou rečou. 171 bolo medzičasom dementných, pričom až 102 z nich diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Zaujímavosťou je, že všetkým zistili nedostatok vitamínu D. Dokonca u pacientoch s ťažkým nedostatkom tohto vitamínu stúplo riziko Alzheimerovej choroby až o 120 percent.

Môže ju vyvolať?

Nedostatok vitamínu urýchľuje „len“ priebeh choroby. Že môže chorobu aj vyvolať, vedci nepotvrdili. Odborník na Alzheimerovu chorobu, Peter Dal-Bianco z Lekárskej univerzity vo Viedni vysvetlil tento efekt tým, že vitamín D je dôležitý pre rast makrofágov – čiže pre fagocyty, ktoré odstraňujú usadeniny v mozgu a spomaľujú postup vzniknutej choroby.

Svetlom proti Alzheimerovi

Podľa Dal-Bianca je pre požadované množstvo vitamínu D štandardom 15-minútový pobyt na slnku a dvakrát týždenne konzumácia rýb, prípadne mliečnych produktov a vajec. Veľké množstvo vitamínu D obsahujú slede, losos, avokádo, vajcia a šampiňóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #slnko #demencia #Alzheimerova choroba #vitamín D