Epidémia osamelosti? Čo podľa terapeutov najviac pomáha!

Starí ľudia sú osamelí, mladí ľudia tiež. Ľudia z miest sú osamelí, aj tí, čo bývajú na vidieku. Harvard Business Review už hovorí o "epidémii osamelosti", ktorú v súčasnosti prežívame.

24.12.2019 12:00
Vianoce, smútok, osamelosť Foto:
Keď sa cítime osamelo, dúfame, že priatelia sa v našej blízkosti objavia a postarajú sa o nás.
debata

Tretina všetkých ľudí sa cíti osamelo

Štúdia AARP už v roku 2010 ukázala, že tretina všetkých ľudí žije osamelo. Čísla tej istej štúdie z roku 2018 sú veľmi podobné. Prieskum YouGov v lete 2019 ukázal, že sme stále často veľmi osamelí.

Ako osamelosť vzniká

Psychológ a autor modelu Mixed Mental Arts Modells, Mateusz Grzesiak pre Refinery29 vysvetlil, že osamelosť vždy vychádza z vnútornej nespokojnosti. Nemalo by ísť o fyzickú samotu, osamelo sa môžeme cítiť aj v miestnosti plnej ľudí. Grzesiak tvrdí, že pri rozvoji osamelosti zohrávajú rolu aj sociálne média. Predovšetkým Instagram by mal mať veľký vplyv na náš pocit sebavedomia a tým aj na náš pocit osamelosti. Dnešná doba si okrem toho vyžaduje naložiť s osamelosťou inak. Psychológ Mateusz Grzesiak a terapeutka Anabel Basulto pre Refinery29 vysvetlili, ako by to asi mohlo vyzerať:

Nájdite si novú záľubu

Volejbal, futbal, šach, kurz keramiky, štrikovania, čítačky, turistika. Podľa odborníkov sa prijatím nového koníčka nielen lepšie spoznávame (a tým zvyšujeme svoje sebavedomie), ale spoznávame tiež nových ľudí s podobnými záujmami.

Požiadajte o pomoc

Keď sa cítime osamelo, dúfame, že priatelia sa v našej blízkosti objavia a postarajú sa o nás. V skutočnosti by sme im však v osamelých fázach mali zavolať my.

Hľadajte podobných ľudí

Ak patríte skôr k introvertom, ešte to neznamená, že nemôžete mať extrovertných priateľov, ale: Podľa Grzesiaka je pre nás ľahšie udržať si priateľstvá, keď sú nám dotyční podobní. Okrem toho introverti skôr pochopia, keď chcete byť sami a tiež lepšie porozumejú vašim pocitom.

Povedzte častejšie áno

Kolegyňa sa pýta, či nemáte po práci chuť na pohár vína alebo vás chce sesternica vziať na jógu? Povedzte častejšie áno, a to bez dlhého a úplne zbytočného premýšľania.

Meditujte

Podľa terapeutky Basulto môže meditovanie pomôcť vidieť pozitívne veci a potlačiť negatívne myšlienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priateľstvo #osamelosť #introvert #sebavedomie #meditácia #záľuba