Stigma spojená s poruchou príjmu potravy je stále veľká, mladí majú strach zdôveriť sa rodičom

Pravda sa rozhodla priniesť bližší pohľad na problematiku porúch príjmu potravy (PPP), ktorým čelia najmä detí v tínedžerskom veku a v rámci projektu Jedlo ako nepriateľ vznikla aj séria videorozhovorov, v ktorej by sme chceli o PPP hovoriť bližšie.

07.06.2023 07:00
debata
Video
PRAVDA

Tretí zo série našich rozhovorov v rámci projektu Jedlo ako nepriateľ vznikol s Valentínou Sedilekovou, peer konzultantkou a zakladateľkou multidiscipli­nárneho programu Chuť žiť, ktorý pomáha klientom s poruchami príjmu potravy v návrate do bežného života a k jedlu.

Sedileková má osobnú skúsenosť s mentálnou anorexiou a mentálnou bulímiou. Dnes pomáha ako peer konzultant mladým ľuďom, ktorí čelia rovnakému problému ako kedysi ona sama.

Katarína Orlovská Čítajte viac Ovocie a zelenina sú zdravé, ale ak dieťa nechce jesť nič iné, máme problém, hovorí nutričná terapeutka

Pre Pravdu hovorila o tom, ako funguje program Chuť žiť, aké dôležité sú jednotlivé zložky celého tímu, s ktorým klient prichádza do kontaktu, ale tiež napríklad o tom, či je situácia lepšia na západnom Slovensku a čo je najväčším problémom pri PPP (poruchách príjmu potravy), ale aj iných mentálnych ochoreniach.

Viac sa dozviete v našom videorozhovore, ktorý si môžete pozrieť vyššie, prípadne si vypočujte podcast s Valentínou Sedilekovou.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #porucha príjmu potravy #Valentína Sedileková #Chuť žiť #jedlo ako nepriateľ