Krvný tlak sa vám v najbližších mesiacoch môže zvýšiť a tým aj riziko infarktu či mŕtvice. Pozrite si návod, ako ho mať pod kontrolou

Krvný tlak môže byť počas zimných mesiacov vyšší, vyplýva to zo štúdie, ktorá bola nedávno prezentovaná na stretnutí American Heart Association. Ide najmä o systolický krvný tlak – teda vyššie číslo hodnoty tlaku, ktoré v porovnaní s letnými mesiacmi môže poskočiť až o 1,7 mm ortuťového stĺpca.

18.09.2023 06:00
shutterstock 1931311493.jpg TT Foto:
Kedy ste si naposledy zmerali svoj krvný tlak? Viete, že by ste mali poznať tento údaj?
debata (1)

Krvný tlak by ste mali mať skutočne pod kontrolou a mali by ste poznať jeho hodnoty. Aj keď sa cítite relatívne dobre, dobrý tlakomer by vám doma nemal chýbať. Skorší výskum totiž ukázal, že zmeny krvného tlaku môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych príhod, mŕtvice a iných komplikácií.

Odborníci teraz špekulujú, čo môže spôsobovať výkyvy medzi letnými a zimnými mesiacmi. Chladnejšie počasie by mohlo aktivovať náš sympatický nervový systém a viesť k zvýšenému uvoľňovaniu látok, ako je epinefrín, norepinefrín a dopamín, ktoré zužujú cievy. V zime klesajú aj hladiny vitamínu D, čo spôsobuje aktiváciu špeciálneho systému, ktorý reguluje napríklad krvný tlak, rovnováhu tekutín alebo elektrolytov.

Na krvný tlak má ale vplyv najmä náš životný štýl, ktorý sa oproti letu častokrát veľmi líši. Menej sa hýbeme, horšie jeme, čo je dôvodom aj sezónnej depresie a málo sa kontrolujeme pri stole počas sviatkov. Vedci však upozorňujú, že sezónne zvýšenie tlaku pravdepodobne súvisí aj s tým, že si ho nekontrolujeme v domácich podmienkach tak často ako v lete.

Toto robte pravidelne

  1. Pravidelne si doma merajte krvný tlak, aby ste o jeho hodnotách vedeli informovať ošetrujúceho lekára.
  2. Zodpovedne sa stravujte, pozor si dajte na prejedanie sa a množstvo soli v jedle a potravinách.
  3. Pravidelne, bez vynechávania, sa venujte cvičeniu a hýbte sa aj v chladných mesiacoch. Vďaka tomu sa do krvného riečiska uvoľnia látky, ktoré rozšíria krvné cievy a znížia krvný tlak.
  4. Najmä starší ľudia by mali mať doma primerane teplo a dobre sa obliekať, keď sa vonku ochladí.
  5. Nechajte si skontrolovať hladinu vitamínu D v krvi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #tlakomer #chladné počasie