Viete, čo ste za zviera? Zistíte to podľa svojho biorytmu.

Možno si myslíme, že spánok máme pevne vo svojich rukách, ale niečo tam v našom vnútri nás neomylne ťahá z postele a večer núti spať.

26.09.2023 15:00
debata

Pred šiestimi rokmi získali Nobelovu cenu za medicínu vedci, ktorí urobil dôležitý objav v oblasti cirkadiánneho rytmu: našli gén, ktorý kóduje proteín vytvárajúci sa v bunkách počas noci a rozpadajúci sa počas dňa. Zistili, že každá bunka nášho tela sa riadi biologickými hodinami.

A tak máme čas na spánok a prebúdzanie, čas na hormóny a trávenie a tiež na pohyb čriev či fungovanie orgánov. Podľa prirodzenej úrovne bdelosti počas 24-hodinovej periódy dokážeme určiť svoj základný chronotyp.

Niektorí z nás sú totiž bdelejší na svitaní, zatiaľ čo iní sú čulejší v noci. Aj keď sa snažíme všemožným spôsobom prispôsobiť spoločnosti a súčasnému spôsobu života, individuálny chronotyp je pravdepodobne dedičná vlastnosť.

Naše gény rozhodujú o tom, ako telo reaguje na svetlo za pomoci hormónu melatonínu, ktorý produkuje epifýza, malá žľaza v mozgu.

Veľmi zjednodušene: keď vyjde slnko, uvoľňovanie melatonínu sa zadrží, a keď slnko zapadne, systém uvoľňovania melatonínu sa znovu naštartuje a o niekoľko hodín sme pripravení na spánok.

Ranné vtáčatá alebo škovránky

25 % populácie
Vstanete väčšinou prirodzene aj bez budíka medzi 5. a 6. hodinou ráno a chodíte spať medzi 21. a 22. hodinou večer. Extrémom sú tí, čo vstávajú už medzi 3. a 4. hodinou a veľmi ťažko vydržia hore po 19. hodine.

Kolibríky

50 % populácie
Väčšina ľudí patrí k tomuto typu. V tejto skupine sú prítomné rôzne variácie „rannejších“ či „večernejších“ typov. Chvíľu vám trvá, kým sa ráno rozbehnete, bez problémov sa prenesiete cez väčšinu dňa a nakoniec vaša energia k večeru pomaly klesá.

Nočné sovy

25 % populácie
Dokážete byť aktívni ešte aj o polnoci a robí vám veľké ťažkosti vstávať aj medzi 7. a 8. hodinou ráno. Extrémom sú ľudia, ktorí veľmi ľahko ostanú hore až do 4. až 5. hodiny ráno a vstávajú medzi 12. až 13. hodinou naobed.

zobudenie, ráno Čítajte viac Mávate divoké sny a nočné mory? Ich význam nehľadajte v snári, stoja za nimi tieto veci

Viete, aký ste chronotyp?

Ak poznáme svoj chronotyp, môžeme túto informáciu využiť napríklad na to, aby sme svoje telo nastavili na poriadny spánok vtedy, keď ho najviac potrebuje.

Ak úplne nezapadáte ani do jednej kategórie, americký psychológ Michael Breus vzal do úvahy osobnostné rozdiely medzi ľuďmi a rozdelil ich do štyroch rôznych chronotypov.

Levy

15–20 % populácie
Patríte k ranným vtáčatám, k optimistickým, praktickým, cieľavedomým a prirodzene disciplinovaným ľuďom so sklonom k rutine, čo sa prejavuje na rovnakom čase, v ktorom vstávate a chodíte do postele.

Patríte k dobrým spáčom s potrebou stredne dlhého spánku. Len zriedkavo sa medzi levmi nájdu takí, ktorí sa ukracujú o spánok alebo nechodia do postele včas. Najproduktívnejší ste ráno a skoro popoludní.

Medvede

50 % populácie
Najviac čulí a produktívni ste uprostred dňa, od neskorého rána do skorého popoludnia. Patríte k bezstarostným, zábavným ľuďom, tímovým hráčom. Máte veľký spánkový apetít a tendenciu upadnúť do hlbokého spánku.

Počas pracovného týždňa si však zo spánku často ukrojujete a cez víkend sa snažíte dospať. Typicky sa o šiestej večer navečeriate a o desiatej večer sedíte pred televízorom. Dajte si pozor na nadváhu a tuk okolo pása.

Vlky

15–20 % populácie
Patríte k ľuďom, ktorí sa z postele nedostanú pred deviatou ráno a skutočnú únavu začnete pociťovať až okolo polnoci.

Ste kreatívni, impulzívni a emocionálne intenzívni, stále vyhľadávate nové zážitky. Máte stredne dlhý spánok a pospať by ste si mali aspoň 7 hodín.

Vrchol produktivity dosahujete neskoro ráno a potom zasa neskoro večer. Ťažko sa vyrovnávate s rozvrhom, ktorý vám diktuje spoločnosť – práca a škola sa začínajú na váš vkus príliš skoro a zábava zasa neskoro, preto často trpíte nedostatkom spánku, čo sa môže odraziť na vašom duševnom zdraví.

Delfíny

10 % populácie
Ste inteligentní, opatrní, orientovaní na detaily a často až úzkostliví. Patríte k nepokojným spáčom s ľahkým spánkom s tendenciou často sa v noci prebudiť. Vaša myseľ sa večer nevie upokojiť, je príliš aktívna.

Myšlienky vám bežia na plné obrátky a cítite sa aj fyzicky nabudení. Ráno ste, naopak, úplne nepoužiteľní a cez deň bývate chronicky unavení.

Až 16 typov spáčov

Nedávny britský výskum, ktorý spracovával biometrické údaje 100-tisíc ľudí pomocou inteligentných náramkov, rozdelil ľudí podľa spánkových vzorcov až na 16 rôznych typov, niektorí mali problém so zaspávaním, iní si museli dať poobede šlofíka, ďalší mali roztrieštený spánok.

Načo to všetko? Vedci si myslia, že pomocou týchto údajov by v budúcnosti mohli identifikovať tých, ktorí sú najviac ohrození nespavosťou alebo rozvojom problémov duševného alebo fyzického zdravia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #zviera #cirkadiánny rytmus