Mávate divoké sny a nočné mory? Ich význam nehľadajte v snári, stoja za nimi tieto veci

Nemôžete zaspať? Podľa psychológa Dušana Fábika je to spravidla dôsledkom dlhodobého stresu a úzkosti, ktoré zažívame v bdelom stave. „Vtedy je dôležité, zamerať sa na jadro problému a zistiť príčiny, ktoré vyvolávajú intenzívny emočný stres,“ radí odborník.

26.09.2023 06:00
debata (1)
Dušan Fábik, psychológ. Foto: Archív Dušana Fábika
Dušan Fábik Dušan Fábik, psychológ.

Cez deň sa na nás valí množstvo starostí. Existuje spôsob, ako ich večer „niekam“ odložiť, aby sme sa mohli kvalitne vyspať?

Problém so spánkom zväčša spôsobuje to, že celý deň niekam odkladáme naše problémy a emócie. Večer by sme ich veľmi radi zázračne spracovali, ale nie je to v našich silách.

Spánok je výsledkom celodenného prežívania. Nemali by ste na seba vytvárať taký veľký tlak či stres, ktorý nie ste schopní svojimi silami dlhodobo zvládať.

Ak žijete nepretržite v strese, nie je možné vypnúť zo sekundy na sekundu, na nič nemyslieť a kvalitne sa vyspať. Tento problém si vyžaduje celkovú úpravu životného štýlu.

Ako zistíme, že už si so svojimi starosťami nevieme sami poradiť?

Prvým spoľahlivým ukazovateľom je dĺžka pretrvávajúcich ťažkostí. Ak presahuje niekoľko mesiacov, je to dostatočne dlhé obdobie na to, aby ste vyhľadali odbornú pomoc. Ako druhé kritérium by som spomenul stupňovanie a rastúcu intenzitu problému. A k poslednému by som zaradil zásadné narušenie životnej pohody a negatívne ovplyvňovanie dôležitých oblastí života, ako je práca alebo rodina.

Mohol by nám pomôcť pred spaním autogénny tréning?

Určite, autogénne tréningy môžu byť celkom efektívne, keď v živote zažívate krátkodobý alebo situačný stres. Ak je tento stres dlhodobý či chronický, nie sú až také vhodné.

Prejavujú sa obdobia plné stresu a obáv aj v snoch?

Intenzívnejšie úzkosti alebo rozsiahle problémy, ktoré v bdelosti dlhodobo neriešime, môžu spôsobovať nočné mory, ktoré narúšajú spánok. Ešte väčším problémom však je, že pre narušený spánok a nedostatočnú mentálnu regeneráciu sme náchylnejší ľahšie podľahnúť stresu či úzkosti počas bdenia.

V dôsledku tohto stresu sa zase objavia nočné mory, ktoré opäť narušia spánok. Problém so spánkom sa teda zacykluje a prehlbuje.

Čo býva motívom nočných môr?

Typické mory sa vyznačujú extrémne úzkostnými emóciami a nebezpečnými snovými postavami. Snívajúci najčastejšie unikajú pred dravými zvieratami alebo sa bránia pred niekým, kto ich chce okradnúť alebo ich ohrozuje na živote. Výnimkou nie sú ani sny o znásilnení, zápasení či vojnovom konflikte.

neurón, Parkinson Čítajte viac Nočné mory v detstve sú spojené s vyššou hrozbou demencie a Parkinsona v starobe

Ako môžeme sny správne interpretovať?

Spoľahlivou cestou pri analýze je zamerať sa na emočné prežívanie v sne. Ak chcete porozumieť svojmu snu, mali by ste si odpovedať na otázky: Ako ste sa v sne cítili? Prežívali ste smútok? Hnev, hanbu alebo strach?

Následne by ste sa mali zamýšľať nad tým, v akej oblasti bdelého života zažívate podobné emócie. S veľkou pravdepodobnosťou sa sen týka práve nich.

Ak máte záujem o hlbšiu analýzu snov – napríklad analýzu snových postáv, je vhodné pri tom spolupracovať s odborníkom. Psychológ pracujúci so snami dokáže hľadať súvislosti v bdelom živote, ktoré by sme si sami nevšimli.

Majú sny nejaké posolstvo?

Sny sú odrazom nášho vnútorného sveta. To, čo sa deje v našom vnútri, v našej psychike, sa odohráva aj v našich snoch.

Ak sa vám sníva o znásilnení, je možné, že v bdelom živote sám seba tlačíte (znásilňujete) do niečoho, čo vám nie je príjemné. Ak sa vám sníva o agresorovi, je možné, že sa za niečo hanbíte, potláčate svoje potreby a zakazujete si voľne prežívať svoje emócie.

Posolstvo noci. Fascinujúci svet snívania Čítajte aj Posolstvo noci. Fascinujúci svet snívania - Naučte sa zapamätať sny a správne ich interpretovať

Prečo sú sny dôležité?

Nočné mory môžu signalizovať psychické ťažkosti. Častejšie ich zažívajú ľudia, ktorí trpia posttraumatickou úzkostnou poruchou alebo depresiou. V kontexte fyzických ťažkosti odborná literatúra nie je natoľko konzistentná.

Niektoré štúdie však preukázali zmenu obsahu snov napríklad pri obštrukčnom spánkovom apnoe. Vzťah medzi fyzickými ťažkosťami a nočnými morami však ešte budú musieť prebádať ďalší výskumníci.

Dajú sa sny rozkódovať pomocou snárov?

Snáre poskytujú veľmi zjednodušené informácie, nezohľadňujú typ emócie v sne ani jedinečnú a špecifickú osobnosť snívajúceho.

Teoreticky si viem predstaviť snár, ktorý by syntetizoval vedecké poznanie a snažil sa univerzálne vykladať niektoré základné schémy v našich snoch (napríklad útek alebo boj). Taký snár však zatiaľ nejestvuje, preto odporúčam snáre skôr ako záujmovú literatúru alebo knižky na pobavenie.

Odkiaľ prichádzajú sny?

Na to ešte stále nemáme odpoveď. Nevieme, čo sú zač, ani prečo ich máme. Neurológovia hľadajú vzťah medzi snami a ľudskou pamäťou, učením a poznávaním, náladou a momentálnym rozpoložením.

Predpokladajú, že sny majú regulačnú neurologickú funkciu, ale nepripisujú im hlbší význam. Podľa psychológov nám sny – najmä tie živé, panické a stresujúce – ponúkajú pohľad na časti života, ktoré si vyžadujú viac pozornosti.

Úzkostné sny sú veľmi bežné. Mozog si z nášho bdelého života vyberie emocionálne významné udalosti a preloží ich do snového naratívu.

Sny odrážajú to, z čoho sme v strese alebo znepokojení. Môžu byť pomerne širokým, no presným ukazovateľom úrovne našej pohody v bdelom stave. Počas stresujúcich období máme úzkostnejšie, znepokojujúcejšie myšlienky, preto nie je prekvapujúce, že sa môžu objaviť nočné mory.

Sny bývajú najintenzívnejšie počas poslednej REM periódy, chvíľu predtým, ako sa zobudíme. Môžu byť veľmi živé alebo emocionálne výrazné a znepokojujúce.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sny #stres #spánok #nočné mory