Kolagén: Hovädzí verzus morský. Ktorý je výživnejší?

Ľudia si často myslia, že kolagén je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nielen pre ne. Odborníčka a lekárnička on-line poradne Kamila Horníčková vysvetľuje mýty a fakty o populárnej a jednej z najkupovanejších komodít dnešnej doby.

01.06.2023 07:54
kolagén, bublinky, gél, chémia Foto:
Kolagén zohráva úlohu v každej bunke nášho tela, no výživnejší je pre nás hovädzí či bravčový, pretože má bohatšie zloženie aminokyselín ako morský.
debata

MÝTUS č. 1: Morský je na krásu, hovädzí či bravčový na kĺby.

V porovnaní s minulým rokom záujem o doplnky stravy s hovädzím kolagénom narástol na stránkach MojaLekáreň.sk o 43 %. Explicitné delenie na ten pre pleť a ten na kĺby však celkom neplatí. "Kolagén zohráva úlohu v každej bunke nášho tela, no výživnejší je pre nás určite hovädzí či bravčový, pretože má bohatšie zloženie aminokyselín ako morský. Zjednodušene to znamená, že telo si samo vyberie, čo potrebuje. U každého je to individuálne a neznamená to, že by sme ten morský mali začať ignorovať. Aj ten má pre náš organizmus benefity,” vysvetľuje farmaceutka Kamila Horníčková.

MÝTUS č. 2: Kolagén užívajú hlavne športovci a premotivované krásky.

Je jedno, ide o ženu s potrebou hladkej pleti, alebo muža športovca. "Kolagén je nevyhnutné dopĺňať v strave a prípadne aj v podobe doplnkov výživy zhruba po tridsiatke. Je dôležitý, samozrejme, aj v detskom veku. Lenže vo forme stravy, napríklad kvalitných domácich vývarov,” vysvetľuje lekárnička. Produkcia kolagénu u žien podľa nej po 30. roku života výrazne klesá, takže je dobré naň myslieť čím skôr. Je prospešný nielen pre zdravie a vitalitu pohybového aparátu, ale aj vlasov a pleti. Zohráva veľmi dôležitú úlohu v hydratácii organizmu.

Množstvo kolagénu v našom tele sa vekom znižuje.
Kolagen-vek Množstvo kolagénu v našom tele sa vekom znižuje.

MÝTUS č. 3: Morský je vhodnejší pre vegetariánov.

Vegetariáni obyčajne nejedia ani ryby, takže ak sa rozhodnú užívať kolagén ako doplnok stravy, z tohto pohľadu im nemusí vyhovovať ani morský kolagén. "Pre nich je dôležité zostaviť si jedálny lístok tak, aby obsahoval potrebné aminokyseliny, z ktorých si telo bude vyrábať vlastný kolagén,” hovorí Horníčková. Pri kontrole zdravého životného štýlu je možno lepšie sledovať to, či je daný produkt "grass fed”, teda pochádzajúci od voľne pasúcich sa zvierat. "Takýto kolagén sa považuje za najkvalitnejší a je to na výsledku naozaj poznateľné,” doplnila farmaceutka.

Lekárnička radí, prečo kolagén ako doplnok stravy nepodceňovať. Trendy nákupov doplnkov stravy s kolagénom ukazujú, že zvýšený záujem oň je vždy na začiatku roka a potom na jar, čo môže byť spojené s predsavzatiami, pohybom a zvýšenou starostlivosťou o seba. Farmaceutka Kamila Horníčková vysvetľuje, prečo jeho príjem naozaj nemáme podceňovať počas celého roka.

FAKT č. 1: Je dôležitý pre naše črevá a trávenie.

Zlá nálada, chronická únava, potravinové alergie, nespavosť či depresie môžu byť spojené s problémami v črevách. Kvalitný hovädzí kolagén tu zohráva veľmi dôležitú úlohu. "Pri syndróme priepustného čreva (leaky gut), keď toxíny z čreva presakujú črevnou stenou do krvného riečiska, sa odporúča strava s dostatkom kolagénu a L-glutamínu, čo sú aminokyseliny obnovujúce črevnú výstelku,” vysvetľuje lekárnička.

FAKT č. 2: Kolagén znižuje glykemický index.

Je to naozaj tak. Kamila Horníčková ho opisuje ako veľmi dostupnú štiepenú bielkovinu s hodnotným výživovým aspektom, ktorá znižuje glykemický index potraviny, do ktorej si ho v práškovej forme pridáme – do smoothie, kávy, jogurtu či raňajkovej kaše.

FAKT č. 3: Dopĺňajte kolagén spoločne s vitamínmi.

Vitamín C, bielkoviny a aminokyseliny podporujú syntézu vlastného kolagénu v tele, preto netreba podceňovať ani dopĺňanie vitamínov a minerálov. Či už v prirodzenej forme, alebo vo forme výživových doplnkov. "Veľkú úlohu tu zohráva aj vitamín D. Pre správnu syntézu vitamínu D v koži sa treba slnku vystavovať pravidelne, hoci len zopár minút denne. Syntézu v koži podporujú okrem stravy aj potravinové doplnky s obsahom EPA a DHA – rybí olej a krill,” dopĺňa na záver lekárnička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #kĺby #pokožka #kolagén #zdravé kĺby