Prečo vyskúšať prírodnú kozmetiku?

Prírodná kozmetika je voči organizmu ohľaduplnejšia a podľa mnohých užívateliek prináša lepší výsledný efekt. Jej mínusy sú považované za zanedbateľné.

27.11.2008 00:10
kvet - rastlina - príroda Foto:
Prítomnosť rastlinného výťažku v kozmetickom výrobku nie je dôvod na označenie prírodný.
debata

Parametre

Mnohé kozmetické firmy označujú svoje výrobky za prírodné, hoci prímes rastlinného extraktu vo výrobku nerobí podľa žiadnych kritérií z „obyčajnej“ kozmetiky prírodnú kozmetiku. Na označenie " prírodná kozmetika" majú v skutočnosti právo iba kozmetické výrobky, ktoré sa pripravujú z prísne kontrolovaných prírodných surovín (netestovaných na zvieratách) a neobsahujú: vazelínu, parafín a ďalšie ropné produkty, látky pochádzajúce zo zvierat a geneticky krížených rastlín, umelé farbivá, vône a konzervačné látky (trvanlivosť zabezpečujú výhradne prírodné oleje, vosky a rastlinné výťažky).

Pravosť

Zárukou kvality a „pravosti“ prírodnej kozmetiky je dnes celým svetom uznávaná ochranná známka „Kontrolovaná prírodná kozmetika“, ktorá je udeľovaná od roku 2001 (každému výrobku osobitne), a to medzinárodným inštitútom Ecocontrol (v nemeckom Osterode).

Prínos

Základom ošetrujúcich krémov prírodnej kozmetiky je olej z mandlí, olív alebo avokáda. Tieto oleje sú podobné kožnému tuku, a preto (na rozdiel od silikónu a parafínu, ktoré tvoria základ syntetických krémov) nezostávajú na povrchu pokožky, ale prenikajú do jej hlbších vrstiev. Kozmetickým hitom sa stali oleje, ktorými možno ovplyvňovať konkrétne problémy pokožky (napr. oleje z mrkvy, jazmínu, šípok, divokej ruže…).

Čistiace kozmetické prípravky (šampóny, mydlá, sprchovacie gély, peny do kúpeľa), ktoré sú na prírodnej báze (cukru, kokosového oleja, hrachových proteínov, ílovitej hliny rassoul) odstraňujú nečistoty veľmi šetrným spôsobom, pričom nedochádza k zničujúcemu vysušovaniu pokožky.

Prírodné dezodoranty neuzatvárajú kožné póry, ale znižujú hodnotu pH na koži, čím bránia, aby sa pot rozkladal a zapáchal. Prírodné dezodoranty teda nenarúšajú prirodzený proces potenia a nevyvolávajú zápaly potných žliaz.

Samostatnou kapitolou sú drahé prírodné parfumy, ktoré sú síce ohľaduplné k ľudskému organizmu, ale bezohľadné k prírode (vyrábajú sa totiž z éterických olejov, ktorých získavanie vedie k obrovskej spotrebe prírodných surovín – na výrobu niekoľkých kvapiek éterického oleja je potrebných niekoľko kilogramov suroviny). Prírodné parfumy však majú v porovnaní so syntetickými parfumami oveľa výraznejší účinok na pocitové centrum v mozgu a ich celkové pôsobenie je intenzívnejšie.

Negatíva

  • Ošetrujúce krémy a mlieka s vysokým obsahom prírodných olejov potrebujú dlhší čas na vstrebávanie a majú pomerne krátku, len niekoľkomesačnú trvanlivosť.
  • Čistiace kozmetické prípravky na prírodnej báze nepenia tak intenzívne ako syntetické a u niektorých ľudí môžu vyvolávať dojem nedostatočného čistiaceho účinku; prírodné šampóny navyše podnecujú „elektrizovanie“ vlasov.
  • Dezodoranty prírodného charakteru si vedia poradiť iba s potením, ktoré je v normále. Ak bol na ich konzerváciu použitý alkohol, môžu dráždiť pokožku a páliť.
  • Paleta parfumov, ktoré sú vyrábané z prírodných éterických olejov, je z logických dôvodov veľmi úzka. Okrem toho prírodné parfumy zvyšujú riziko alergických reakcií pokožky.
debata chyba