Pocítili jesennú únavu už aj vaše nohy?

Kvalitná masáž spôsobuje dokonalé prekrvenie tela, ktoré následne dobre vplýva nielen na našu krásu, ale aj na zdravie. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri dolných končatinách, ktoré denne urobia v priemere až deväťtisíc krokov. Ak ste sa rozhodli žiť nielen na "vysokej", ale aj na "krásnej nohe", máme pre vás zopár tipov.

29.11.2008 01:53
nohy - podpätky - jeseň - dážď - ulica Foto:
Ženské nohy si starostlivosť naozaj zaslúžia.
debata

Masáž skutočne pomáha

Pred masážou si zahrejte ruky vzájomným trením, dotyk by mal byť príjemný a určite nesmie chladiť. „Masáž sa dá aplikovať troma spôsobmi – hladením, roztieraním alebo hnetením,“ vysvetľuje Jana Paseková, masérka s dlhoročnými skúsenosťami. „Ideálna je však kombinácia všetkých týchto techník,“ dodáva. Prvé dva typy masáže stimulujú krvný obeh a zlepšujú fyzickú kondíciu, preto sú vhodnejšie najmä v posledných dvoch ročných obdobiach, keď sa športu venujeme obmedzene. „Nohy vždy premasírujte dlaňami najprv komplexne, až potom sa sústreďte na ich jednotlivé citlivé body,“ odporúča odborníčka.

V druhej časti masáže prejdite aj na roztieranie masážnej emulzie krúživými pohybmi brušiek prstov. „Ako masážnu emulziu odporúčam všetky rastlinné produkty z pagaštana konského, ktoré sú veľmi príjemné, nedráždia, výborne sa vstrebávajú a majú dobré klzné vlastnosti. Pagaštan konský navyše zvyšuje prekrvenie, urýchľuje regeneračné procesy a je tým najlepším pomocníkom pri odstraňovaní pocitu ťažkých nôh, porúch periférneho prekrvovania a kŕčových žíl,“ dodáva masérka. Táto rastlina sa používa aj pod dohľadom lekára pri problémoch pohybového aparátu, najmä pri rehabilitáciách namáhaného svalstva a kĺbových partií. Medzi ďalšie rastliny z prírody, ktoré si dokážu poradiť aj s oslabením kostí, väziva a svalov, so zápalmi žíl, s hojením drobných poranení a podliatin či s inými závažnými poruchami, ktoré našim nohám uberajú na kráse, patrí aj arnika, kokorík mnohokvetý, ale aj iné. Všetky obsahujú látky, ktoré by sme nohám mali z času na čas určite dopriať.

Masáž v sede

„Ak masér potrebuje uvoľniť, prekrviť a zmäkčiť tuhé svalstvo a miesta kŕčov, použije hrejivú emulziu. Keď ošetruje opuchnuté končatiny, presilené šľachy a svaly, zvolí radšej chladivé emulzie, ktoré upokojujú,“ prezrádza masérka.

Mimochodom, viete, akú masáž môžete dopriať nohám, aby boli nielen zdravé, ale aj krajšie? Nohy masírujte v sede, oprite sa pri tom o zvislú plochu. Prvým krokom by malo byť trenie končatín dlaňami smerom k srdcu. Trenie totiž stimuluje krvný obeh. Potom palcami poriadne premasírujte prsty na nohách a priehlavky. Nakoniec vytočte koleno pokrčenej nohy do boku, aby ste si sprístupnili potrebné partie, a dôkladne roztrite emulziu od prstov k päte. Pokračujte k členkom, ktoré masírujte špirálovými pohybmi „uzlíkom“ vytvoreným z prstov a palca. Pri masáži jeho vnútornej časti vytáčajte koleno smerom od tela a naopak. Nezabudnite ani na Achillovu šľachu, ktorú výborne zregenerujete tak, že sa opriete pätou o podložku a uchopíte ju medzi palec a ukazovák alebo ukazovák a prostredník. Pokračujte vlnitými pohybmi od päty smerom k prstom. Lýtko najprv silným trením premasírujte bruškami prstov a následne vytvárajte chvenie pomocou palcov. Kolenný kĺb masírujte starostlivo najmä okolo jabĺčka, na stehno použite všetky druhy hmatov, nezabúdajte najmä na hnetenie medzi oboma dlaňami a sekanie malíčkovou alebo palcovou hranou ruky. Masírujte svalstvo na prednej aj na zadnej strane stehna. Masáž sedacích svalov by mala uzatvoriť celkovú masáž. Zaujmite stoj rozkročený. Začnite trením, pokračujte hnetením a klepaním päsťami. Svalstvo musí byť pri masáži vždy uvoľnené a masáž nesmie byť bolestivá.

Základné pravidlá pre krásne nohy:

  • miesta s kožnými poraneniami, plesňovými ochoreniami, vyčnievajúce materské znamienka a výrazne zväčšené žily nikdy nemasírujte
  • doprajte si čo najčastejšie prechádzky, túry, beh, povzbudzujete tým totiž svalovú pumpu, to znamená, že sa tlakom lýtkového svalstva lepšie dopravuje krv z dolných končatín naspäť do srdca

– venujte sa takzvanej žilovej gymnastike, hýbte prstami na nohách, vo vzduchu imitujte jazdu na bicykli, opisujte nohami kruhy…

– sprchujte sa striedavo studenou a teplou vodou, potom si nohy zvláčnite emulziou s obsahom pagaštana konského

– masáž nôh by mala byť pravidelným rituálom aspoň raz do týždňa

– vyhýbajte sa dlhému státiu alebo sedeniu a vysokým teplotám, ktoré spôsobujú rozširovanie ciev

Čo pomôže ku krásnym nohám:

//Venoceutical, biotechnologická chladivá emulzia na nohy, Fytofontana cosmeceuticals, predaj v lekárni, 125 ml, 393 Sk (13 eur).
// Fenomén tzv. ťažkých nôh zvyčajne súvisí s nedostatočnou cirkuláciou krvi v cievach. Namáhavé spätné prúdenie zo žíl, ktoré môžu byť navyše upchaté, spôsobuje pocit ťažoby. Celý problém je mimoriadne komplexný a závisí od mnohých faktorov, produkt však odstraňuje práve vyššie uvedené problémy.

//Aloe Vera Gél, Herb-pharma, 100 ml, v lekárni, 189 Sk (6,27 eura).
// Prípravok obsahuje 93-percentnú koncentráciu extraktu z listov aloe vera. Aloe vera je vďaka svojím prirodzeným rastlinným podporným látkam už po stáročia využívané tajomstvo zdravej, pružnej a krásnej pokožky. Svoje vlastnosti uplatňuje najmä pri suchej, citlivej a problematickej pokožke, pri pokožke zaťažovanej vonkajšími vplyvmi. Ľahko sa rozotiera, chladí, poskytuje úľavu a osviežuje 24 hodín po použití.

debata chyba