Prečo začať cvičiť?

Lebo ľudské telo je naprogramované na pohyb, lebo pohyb spomaľuje proces starnutia buniek (vrátane buniek pleti) a zlepšuje celkovú telesnú i duševnú výkonnosť.

06.12.2008 22:46
cvičenie - pilates Foto:
Z aktívneho pohybu treba mať radosť, ideálne je nechať si poradiť od skúsených cvičiteľov.
debata

Všetci dobre vieme, že ľudské telo potrebuje nevyhnutne pohyb, ale z nepochopiteľných príčin to ignorujeme, a to až do chvíle, keď nastane „havarijná situácia“. Už pri letmom pohľade na spoluobčanov, feminínnych aj maskulínnych, je totiž zjavné, čomu dáva naša populácia prednosť – či „kreslovému pobytu“, či pohybu… A tak je najlepšie nesnovať plány a nečakať na piatok či nový rok, ale začať hneď, napríklad obyčajnou „školskou“ rozcvičkou. 

Aktívny pohyb by sme mali svojmu telu poskytovať aspoň 20 minút denne alebo po 60 minút trikrát do týždňa. Nesmieme pritom zabudnúť, že nemožno prepínať sily náhlym, intenzívnym pohybom bez prípravnej rozcvičky, ktorá rozohreje svalstvo. V opačnom prípade môže dôjsť k veľmi bolestivým svalovým poškodeniam. U netrénovaného organizmu môžu tiež v chladnejšom období nastať problémy pri masívnom prísune studeného vzduchu.

Pravidelný aktívny pohyb treba začínať niečim ľahším a zábavným. Podľa naturelu buď individuálne, „prepracujúc sa“ do kolektívu, alebo naopak. Aby sme si neublížili a mali z aktívneho pohybu radosť, musíme rešpektovať postupnosť. Spôsob „hrrr“, čiže všetko naraz a čokoľvek sa naozaj neodporúča. Vhodné je vybrať si (kvôli pestrosti) aspoň dve pohybové aktivity súčasne, ktoré sa javia ako najpríjemnejšie, a v malých dávkach ich začleniť do svojho programu (môžu to byť svižné prechádzky, jednoduché cvičebné zostavy, plávanie, tanec, aerobik, joga, jazda na bicykli…).

Jednou z možností ako začať s pravidelným pohybom v zime, je aerobik, t. j. kondičné cvičenie pri hudbe, ktoré pôsobí pozitívne na obehovú, pohybovú i nervovú sústavu, čiže celkovú telesnú výkonnosť. Toto cvičenie „naštartuje vznik všetkých tých nádherných zmien v ľudskom tele“, ako uvádza vo svojej knihe Aerobics K. H. Cooper, americký lekár a priekopník aerobiku, zaoberajúci sa vplyvom športu na ľudský organizmus. Inými slovami: aerobik je jeden zo spôsobov, ako si vyformovať postavu, zlepšiť metabolizmus, zbaviť sa stresu a „vyladiť“ psychiku. Dnes si už možno vybrať z viacerých druhov aerobiku, pričom každý druh je zameraný na niečo iné (tanečný aerobik, posilňovací aerobik s využitím cvičebných pomôcok, aerobik zameraný na posilňovanie svalstva brucha a zadku, aerobik na celkové formovanie postavy, aerobik s prvkami karate alebo kick boxu…). Odmenou vám bude pružnosť a jasajúce bunky celého tela.
 

debata chyba