Estetická úprava brucha je zložitý zákrok

Ploché brucho je jedným z atribútov telesnej príťažlivosti a počet záujemcov o estetickú úpravu tejto časti tela stále rastie. Nie je to však jednoduchá záležitosť.

09.12.2008 00:35
brucho - torzo - socha Foto:
K ideálu telesnej krásy patrí ploché brucho.
debata

Chirurgické zákroky s estetickým zámerom v oblasti brucha sa vykonávajú  pomerne často, ale patria k najzložitejším. Zákroku by teda mala predchádzať detailná konzultácia o všetkých rizikách, komplikáciách a problematických výsledkoch, ako aj precízny výber plastického chirurga.

Z čoho treba pri rozhodovaní o chirurgickej úprave brucha vychádzať?

Estetická operácia brucha môže byť realizovaná ako tradičná plastika, pri ktorej sa z brucha odstráni nadbytočná koža a tuk, a následne sa zošijú rozostúpené brušné svaly; alebo ako miniabdominoplas­tika, t. j. „vytiahnutie“ nadbytočnej kože pod pupkom; prípadne ako liposukcia, čiže odsatie nadbytočného tuku, pričom tento zásah možno kombinovať s jedným z predchádzajúcich spôsobov úpravy.

Spôsob estetickej úpravy brucha závisí od veku, kvality kože, vzhľadu brucha a v prípade žien aj od počtu tehotenstiev. Miniabdominoplas­tika je vhodná predovšetkým na úpravu brušných partií pod pupkom, liposukcia je vhodná pri menších estetických úpravách u mladších a štíhlejších jedincov s pružnejšou pokožkou (ak nenastalo rozostúpenie brušných svalov).

Mesiac pred zákrokom musí záujemca o krajšie bruško prestať fajčiť, ženy musia navyše prerušiť užívanie hormonálnej antikoncepcie (kvôli lepšiemu hojeniu jaziev). Problémom sú prekonané zápaly žíl a zle zahojené jazvy. Riskantnosť zákroku sa zvyšuje s rastúcimi percentami odstraňovanej kože.

Chirurgický zákrok trvá hodinu a pol až tri hodiny. Na nemocničnom lôžku je nutné stráviť tri až päť dní. Ďalší týždeň je potrebné brať špeciálne injekcie zabraňujúce zrážaniu krvi. Po dvoch týždňoch od operácie sa jazva musí previazať a nastupuje nosenie špeciálneho sťahovacieho obväzu. Celková práceneschopnosť predstavuje asi mesiac, zákaz športovania dva mesiace.

Veľkosť a umiestnenie jaziev je individuálne, väčšinou však ide o horizontálnu jazvu od jedného boku k druhému. Za konečný možno považovať stav, ktorý vznikne približne rok od zákroku. K vážnym rizikám chirurgickej úpravy brucha patrí zápal žíl, pľúcna embólia a lymfatické výrony (môžu trvať aj niekoľko týždňov a vyžadujú každodennú punkciu).

Odporúča sa:

  • Nechať si zákrok vysvetliť viacerými plastickými chirurgami, konfrontovať ich názory a niekoľko týždňov nechať svoje rozhodnutie „uležať“.
    • Nedať sa do zákroku nikým tlačiť a nerozhodovať sa v ťažkých životných obdobiach a depresívnych stavoch. Najvhodnejšie je porozprávať sa o motívoch rozhodnutia so psychológom či psychiatrom, ktorí okrem iného upozornia na fakt, že podľa skúseností zákrok plastickej chirurgie nedokáže zachrániť rozpadajúci sa partnerský vzťah.
debata chyba