Pleť potrebuje v zime najmä výživu

Denný výživný krém, ktorý je zároveň ochranným krémom, by mal v zimnom období obsahovať lanolín a vitamíny E a C. Na pleť ho treba naniesť aspoň 40 minút pred odchodom z domu...

02.01.2009 19:43
žena v čiapke Foto:
Pokožka potrebuje v zime najmä výživu, a to zvonka i zvnútra.
debata

Zimné obdobie nie je pre pokožku tváre nič príjemné. Chlad, vietor a mráz spôsobujú zúženie ciev, vďaka čomu dochádza k nižšej tvorbe kožného mazu, pleť sa ľahko vysuší a začne praskať. Zimnú starostlivosť o pleť preto tvorí v prvom rade výživa a ochrana.

Zvláštnu pozornosť treba venovať pravidelnej aplikácii výživného nočného krému, ktorý pôsobí na pokožku v čase uvoľnenia a prirodzenej obnovy. Odborníci na pleť a kozmetiku tvrdia, že najúčinnejšie je nanášať nočné krémy pred desiatou hodinou večer, pretože regenerácia buniek je najintenzívnejšia od desiatej hodiny večer do štvrtej hodiny rannej. Krém treba, samozrejme, aplikovať aj na krk a dekolt, ktorých pokožka je v zimnom období dráždená a vysušovaná najmä oblečením, rolákmi a šálmi. Tip: v zimnom období aj normálna pleť uvíta prípravky určené na intolerantnú pleť.

Výživný krém treba na pleť nanášať v tenkej vrstve (viac krému neznamená lepšiu výživu!), aby mohla koža dýchať. Po pätnástich minútach je potrebné zvyšky nevsiaknutého krému odsať papierovým obrúskom. V opačnom prípade bude krém pôsobiť ako hrejivá tlaková maska, čo môže viesť k opuchom tváre alebo rozširovaniu pórov a jemných žiliek. Odporúča sa, aby medzi nanesením nočného krému a uložením sa k spánku ubehla aspoň polhodina. (Na mastnú pleť však výživné krémy nie sú vhodné. Lepšie je zostať pri odľahčených hydratačných prípravkoch alebo univerzálnych, stredne mastných „športových“ krémoch.)

Denný výživný krém, ktorý je zároveň ochranným krémom, by mal v zimnom období obsahovať lanolín a vitamíny E a C. Na pleť ho treba naniesť aspoň 40 minút pred odchodom z domu, a to ľahkým vklopkaním v smere masážnych línií, aby nedošlo k natiahnutiu pokožky (od nosných dierok k spánkom, od kútikov úst k strednej časti uší, od brady k ušným lalôčikom, od stredu čela k spánkovej oblasti).

Mimoriadnu po­zornosť treba v chladných dňoch venovať očnému okoliu a očným viečkam, ktorých pokožka je asi 15-krát jemnejšia ako pokožka ostatnej časti tváre. Najvhodnejšie sú špeciálne výživné očné krémy, ktoré sa v zimnom období odporúčajú aj mladým ženám a dievčatám. Osobitnú pozornosť si vyžadujú pery a kútiky úst, ktoré nemajú nijaké mazové žľazy a potrebujú neustálu ochranu, aby sa nevysušili, nezačali šúpať a intenzívne praskať. Špeciálny ošetrujúci balzam na pery by preto mal byť samozrejmou súčasťou prenosnej kozmetickej taštičky. Po večernom odlíčení sa odporúča pery premasírovať zubnou kefkou (ktorá je určená len na tento akt), čím sa zbavia odumretých kožných buniek. Ľudový recept: natrite pery medom, budú prekrvené, hladké a jemné.

Rovnako dôležitá je však aj výživa zvnútra: dostatok vitamínov a rôznych látok, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne fungovanie organizmu, pomáha totiž pleti odolávať nepriaznivým poveternostným vplyvom. Odporúčajú sa dyňové semienka, krabie mäso a strukoviny, pre­tože obsahujú veľa zinku a urýchľujú hojenie drobných praskliniek na koži; avokádo, ktoré má vysoký obsah vitamínu E a nenasýtených tukov a posilňuje suchú a citlivú pokožku; med, //ktorý obsahuje dôležité minerálne látky a podporuje ochrannú kožnú bariéru; //hrozno, //ktoré napomáha pri tvorbe kolagénu a odstraňovaní splodín látkovej výmeny; a //banány, ktoré vďaka tryptofánu tlmia stres a zlepšujú spánok, čím prispievajú k regenerácii jemnej pokožky okolo očí a zbavujú „zimných kruhov“ pod očami.

debata chyba