Na pilulky sa pri chudnutí nespoliehajte

Ľudia, ktorí užívajú Alli – prvý liek na zníženie hmotnosti bez lekárskeho predpisu, ktorý bol schválený v USA – prichádzajú na to, čo už dávno tušili: pilulky nie sú zázrak a nenahradia diétu a cvičenie, píše agentúra Reuters.

24.01.2009 01:02
chudnutie - diéta - obezita - meter - tanier a...
Znižovanie hmotnosti bez diéty, len s pomocou piluliek, je ilúzia.
debata

Liek Alli od farmaceutickej firmy GlaxoSmithKline, ktorý je slabšou verziou lieku Xenical od firmy Roche (dostupný len na lekársky predpis), rozvíril vody pred 18 mesiacmi, keď bol schválený k voľnému predaju. Stal sa známy vďaka nepríjemným vedľajším účinkom ako inkontinencia, hnačky a plynatosť „s mastným špinením“. „Funguje tým spôsobom, že bráni vstrebávaniu tukov z potravy,“ vysvetľuje chicagska internistka Shirley TerMolenová. „Tuk teda vychádza stolicou, čo spôsobuje hnačky, čo sa pacientom nepáči.“

Kvôli vedľajším účinkom, ktoré sú dôsledkom kon­zumácie priveľkého množstva tukov, však podľa TerMolenovej niektorí z jej kolegov tento liek odporúčajú, aby s jeho pomocou zmenili stravovacie návyky pacientov. Aj ona sama ho predpisuje, ale veľké úspechy s ním nemá. „Ľudia hľadajú rôzne skratky namiesto toho, aby sa jednoducho začali inak stravovať a cvičiť,“ hovorí.

Donald Hensrud, odborník na nadváhu z kliniky Mayo označuje deklarované vedľajšie účinky za prehnané. Avšak rovnako prehnané sú podľa neho aj zamýšľané účinky lieku. „Ľudia, ktorí liek užívali, schudli len o 1,8 kilogramu za rok viac, ako kontrolná skupina dostávajúca placebo. Ľudia by sa mali pýtať sami seba, či cena tohto lieku stojí za pár zhodených kíl,“ hovorí. Tridsaťdenná dávka Alli stojí 60 dolárov. Ľudia, ktorí užívali Xenical, schudli priemerne o 2,2 až 3,3 kilogramu za rok viac, ako kontrolná skupina užívajúca placebo.

Alastair Wood, ktorý predsedal výboru Úradu pre potraviny a lieky (FDA), ktorý v roku 2006 Alli posudzoval, teraz hovorí, že nie je presvedčený o tom, že tento liek užívajú ľudia, ktorým by najviac prospel. Niekedy je zneužívaný ľuďmi, ktorí majú problémy s poruchou prijímu potravy.

GlaxoSmithKline zdôrazňuje, že Alli nie je „zázračná pilulka“ a pacienti by mali dodržiavať nízkokalorickú stravu s nízkym množstvom tukov a začať pravidelne cvičiť. Podľa údajov spoločnosti pilulku Alli už vyskúšalo 5 miliónov ľudí a očakáva sa, že predaj ešte vzrastie v prvom štvrťroku, ktorý je tradične silným obdobím pre predaj produktov určených na chudnutie. Liek Alli bol schválený na predaj bez predpisu aj v Európe.

História liekov na chudnutie je sprevádzaná sklamaniami. Jeden z najznámejších bol Fen-phen, zmes fenfluraminu a phenterminu, ktorý bol stiahnutý z trhu v roku 1997, potom, ako bol spájaný s problémami srdcových chlopní. V roku 1997 schválil FDA liek Meridia farmaceutickej firmy Abbott Laboratories, ktorý blokuje chemické látky v mozgu zapojené do regulácie chuti k jedlu. Tento liek bol spájaný s vysokým krvným tlakom. Firma Sanofi-Aventis zasa predáva v Európe liek Acomplia, ktorý americký FDA v roku 2007 zamietol kvôli obavám, že spôsobuje neurologické a psychiatrické problémy.

debata chyba