Primálo spánku zvyšuje hmotnosť

Nedostatkom spánku sa spomaľuje látková premena a brzdí odbúravanie tuku, pretože je brzdená činnosť hormónu, ktorý uvoľňuje tukové molekuly...

27.02.2009 00:18
nadváha - nezapnuté džínsy
Ak si chcete zachovať dobrý metabolizmus a v priebehu noci sa "bezpracne" zbavovať tuku, spávajte minimálne sedem hodín denne.
debata

V prípade, že držíte diétu, cvičíte a dokonca si vypomáhate pilulkami na chudnutie, ktoré zbavujú chuti takmer na všetko vrátane života, ale výsledný efekt je stále nedostatočný, mali by ste sa zamyslieť nad tým, koľko hodín denne spíte a koľko hodín spánku potrebujete. Odborníci z rôznych kútov sveta sa totiž zhodli v jednom: aby telo odbúravalo tuk, potrebuje primeraný odpočinok.

Za nevyhnutné „regeneračné minimum“ sa považuje sedem hodín spánku denne, pričom väčšina ľudí potrebuje k dokonalému odpočinku o hodinu i dve viac. U ľudí, ktorí spávajú menej ako sedem hodín, sa podľa odborníkov zvyšuje riziko nadváhy o viac ako 15 percent. Táto skutočnosť sa spočiatku vysvetľovala tým, že nevyspatosť a únavu si väčšina ľudí kompenzuje jedlom, strácajúc pritom zvyčajné zábrany. Podľa najnovšej teórie však ide najmä o to, že unavené telo nemá „ochotu“ byť aktívne, pomalšie sa hýbe a spomaľuje sa jeho látková premena. Ďalším dôvodom je skutočnosť, že skracovaním odpočinku obmedzuje človek činnosť nočného rastového hormónu (uvoľňuje sa z hypofýzy asi hodinu potom, ako telo zaspí), ktorý „otvára“ tukové bunky a uvoľňuje molekuly tuku, aby sa premenili na energiu.

Navyše, s pribúdajúcim vekom sa znižuje nielen záujem o aktívny pohyb, ale aj produkcia rastového hormónu. Jeho klesajúca hladina a stále rovnako veľké porcie jedla sa tak stávajú príčinou nadváhy. Výskumy preukázali, že ľudia trpiaci obezitou majú hodnoty rastového hormónu natoľko nízke, že nočná fáza odbúravania tuku u nich prakticky neexistuje. Výskumníci z Kalifornskej univerzity v tejto súvislosti radia: Tesne predtým, ako idete spať, zjedzte sústo rybacieho alebo hydinového mäsa s trochou citrónovej šťavy. Z tejto kombinácie si podmozgová žľaza pripraví rastový hormón a hormón ACTH, ktorý sa začína podieľať na likvidácii tuku na svitaní.

Nedostatkom spánku bežne trpia ženy po pôrode a podľa odborníkov to výrazne komplikuje ich návrat k normálnej hmotnosti. Štúdie potvrdili, že ženy, ktoré sa starali o dieťa samy a spávali päť a menej hodín denne, trpeli dlhodobo nadváhou; zatiaľ čo ženy, ktoré spávali po pôrode osem a viac hodín denne, sa vrátili k svojej pôvodnej hmotnosti v priebehu týždňov prípadne mesiacov.

debata chyba