Čo robiť s popraskanými kútikmi úst alebo nadmerným vypadávaním vlasov?

Ak sú kútiky úst stále bolestivo popraskané, ak vypadávanie vlasov nie je sezónne, ak je pleť priveľmi do žlta, ak viečka zostávajú opuchnuté aj neskoro popoludní, telo čosi signalizuje.

14.03.2009 17:16
žena - tvár - starostlivosť o pleť
Drobné kozmetické problémy môžu signalizovať, že s organizmom sa niečo deje.
debata

Žltkastá a veľmi bledá pleť
Ak pleť nesfarbuje do žlta pravidelne konzumovaná mrkva, môže pokožka signalizovať problémy s pečeňou, napr. chronické ochorenie pečene spôsobené dlhodobým užívaním liekov. V každom prípade, žltkastý odtieň predtým „bielej“ pokožky naznačuje, že v organizme sa udiali zmeny, ktoré treba konzultovať s odborníkom. Neprirodzene bledá pokožka (najmä v spojení s únavou) môže zasa signalizovať anémiu. V takom prípade si treba dať urobiť krvný rozbor a vhodnou stravou alebo výživovými doplnkami zvýšiť príjem železa.

„Opuchnutá“ tvár
Vzhľad opuchnutej tváre býva dôsledkom zadržiavanej vody, čo spôsobujú hormonálne poruchy, choroby obličiek alebo užívané prípravky obsahujúce kortizón. Odporúča sa konzultácia s lekárom a dodržiavanie pitného režimu (cca 2 litre vody denne so zvýšeným obsahom draslíka).

Nadmieru suchá pleť
Pleti, ktorá je napriek pravidelnej starostlivosti nadmieru suchá, čo okrem iného znamená, že sa neustále šúpe aj v strednej časti tváre, kde je najviac mazových žliaz, môžu chýbať bielkoviny, vitamíny skupiny B alebo vitamín F (obsahujú ho napr. orechy, tvrdé syry, vajcia, obilninové klíčky).

Popraskané kútiky úst
Bolestivé, popraskané kútiky úst bývajú zväčša dôsledkom chýbajúcich vitamínov skupiny B, zinku a železa. Odporúča sa konzumovať viac zeleniny, ovocia, chudého mäsa, vajec, hríbov, celozrnných výrobkov a kvasníc (kvasnice možno kombinovať len s vodou alebo mliekom!). Ak sa objavuje aj povlak na jazyku, príčinou môže byť porucha trávenia, ktorá sa dá priaznivo ovplyvniť konzumáciou väčšieho množstva vlákniny.

Trhanie očným viečkom
Tik očného viečka môže vyvolať okrem stresu aj nedostatok tekutín či nedostatok minerálov, najmä železa (obsahuje ho napr. mäso, vajcia, hnedá ryža, tmavá zelenina a pšeničné otruby). Ak bývajú viečka aj opuchnuté, a to bez viditeľnej zmeny počas dňa, treba navštíviť lekára a nechať si skontrolovať stav obličiek.

Nemiznúce kruhy pod očami
Kruhy pod očami sú zväčša dôsledkom celkovej vyčerpanosti organizmu a nedostatku spánku, ale nemiznúce kruhy pod očami môžu signalizovať aj ochorenie obličiek alebo zažívacieho traktu.

Nadmerné vypadávanie vlasov
V lepšom prípade môže byť príčinou nadmerného vypadávania vlasov jednostranná diéta, ktorá vylučuje zo stravy bielkoviny. Tento problém možno ľahko napraviť obohatením jedálneho lístka o strukoviny a mäso (aby telo dokonalejšie zúžitkovalo bielkoviny, odporúča sa pred hlavným jedlom konzumovať šalát ochutený octom). V tom horšom prípade vedú k nadmernému vypadávaniu vlasov hormonálne poruchy (a preto je potrebné nechať si zmerať hladinu hormónov), alebo je na príčine chronické ochorenie a treba sa podrobiť komplexnému vyšetreniu. Ak sa tieto možnosti vylúčia, vypadávanie vlasov je dané genetickými predpokladmi (zvlášť u mužov) a zostáva zmieriť sa so situáciou alebo absolvovať transplantáciu vlasových korienkov.

debata chyba