Ženy a muži by mali chudnúť séparé

Kurzy znižovania nadváhy určené ženám vedú psychológovia a sú zamerané na postoje; kurzy určené mužom vedú lekári a sú zamerané na otázky výživy...

05.04.2009 17:56
symboly pohlavia
Ženské a mužské telo sú natoľko odlišné, že aj pri redukcii nadváhy potrebujú odlišný prístup.
debata

Jar a pekné počasie zbavujú nánosov zimného oblečenia a nútía k odhodlaniu zbaviť sa aj nadbytočných kilogramov. Odborníci na redukciu hmotnosti však upozorňujú: „rodinné chudnutie“ či dokonca rodinné súťaženie pri zhadzovaní nadbytočných kíl je skôr na škodu ako na prospech veci. Rozdielne stravovacie návyky, rozdielna miera vedomostí o zdravej výžive, rozdielne telesné dispozície a rozdielne reakcie ženského a mužského tela na zmenu životosprávy totiž vyžadujú, aby sa ženy a muži zbavovali nadváhy osobitne a nie spolu. Ženské a mužské telo sú jednoducho natoľko odlišné, že aj pri redukcii nadváhy potrebujú odlišný prístup.

Štyri hlavné dôvody prečo by mali ženy a muži chudnúť séparé:

Prvý dôvod: Ženy mávajú o zdravej výžive zvyčajne viac znalostí, ale aj viac problémov s jej dodržiavaním. U žien je totiž často dôvodom jedenia reakcia na stres alebo potreba pohody. Zlú náladu navyše zajedajú ľahko dostupnými sladkosťami. Muži nepotrebujú na upokojenie jedlo a ešte menej sladkosti, ich problémom je skôr nedostatok informácií o zdravej výžive a časový stres, čiže neschopnosť zorganizovať si veci tak, aby sa stravovali pravidelne a venovali sa aktívnemu pohybu.

Druhý dôvod na „chudnutie séparé“ spočíva v type potravín, ktoré musia ženy a muži z diétnych dôvodov obmedzovať. Ženy by mali zredukovať konzumáciu chleba, pečiva a cestovín, inak povedané znížiť príjem sacharidov a preorientovať sa na proteíny. Muži zase musia zabudnúť na alkohol a mäso s vysokým obsahom tukov (údeniny, salámy, párky…).

Tretím dôvodom je odlišný typ metabolizmu respektíve jeho výkonnosť. Ženy v priebehu života z rôznych dôvodov priberajú a chudnú a ich metabolizmus (ovplyvnený aj funkciou materstva) je oveľa úspornejší – ženské telo má tendenciu vytvárať si väčšie tukové zásoby. Proces chudnutia je teda u žien pomalší a komplikovanejší. Muži zvyčajne nemávajú veľké výkyvy v hmotnosti a ich metabolizmus je nastavený na vyšší výkon. Ak sa rozhodnú zmeniť spôsob stravovania a venovať sa aktívnemu pohybu, výsledky sa u nich dostavia oveľa skôr. Túto odlišnosť podčiarkuje aj rozdiel v telesnej výške, objeme svalovej hmoty a množstve energie potrebnej pre bazálny metabolizmus – to, čo je pre nejedného muža obmedzovanie sa v jedle, je pre ženu prejedanie.

A nakoniec rozdiel v prístupe: Ženy berú znižovanie hmotnosti veľmi vážne a od výsledku si neraz sľubujú zásadné zmeny vo svojom živote, ale začínajú stále odznova alebo presúvajú „začiatok“ z pondelka na pondelok a, prispôsobujúc sa rodine, nemajú výdrž. Muži sa podľa štatistík odhodlávajú k diétnemu režimu dlhšie, ale keď sa už raz rozhodnú, majú väčšiu výdrž, celú „akciu“ berú skôr športovo a úbytok na hmotnosti si vedia, aj vďaka svojim telesným dispozíciám, udržať.

debata chyba