Líčenie očí vyžaduje opatrnosť a hygienické pravidlá

Nesprávnym používaním sa v pôvodne neškodných kozmetických prípravkoch môžu rozšíriť nebezpečné baktérie. Očná špirála alebo očné tiene potom spôsobujú infekcie.

15.04.2009 12:28
oko - líčenie
Ilustračné foto
debata

Odborníci upozorňujú, že nevhodným používaním sa v pôvodne neškodných kozmetických prípravkoch môžu rozšíriť nebezpečné baktérie. Očná špirála alebo očné tiene potom spôsobujú nepríjemné infekcie. Údajne dokonca existujú prípady, keď ženy dočasne alebo aj natrvalo oslepli v dôsledku vážnej infekcie spôsobenej kozmetikou.

Ženy by si preto kozmetiku nemali požičivať, a to ani od najlepšej kamarátky – baktérie, na ktoré je imunitný systém jednej ženy zvyknutý, môžu byť pre inú ženu nebezpečné.

Riziko infekcie výrazne stúpa pri testovacích vzorkách, ktoré ženy používajú pri výbere kozmetiky priamo v obchodoch. Týmto vzorkám, najmä pokiaľ ide o kozmetiku aplikovanú okolo očí, je lepšie sa vyhnúť.

K poraneniam oka dochádza aj pri líčení v dopravných prostriedkoch. Drobné poranenia spôsobené očnou špirálou alebo malým štetcom na nanášanie očných tieňov však môžu byť nebezpečné, lebo sú vstupnou bránou infekcie.

Dôležité je tiež zloženie výrobku. Treba sa vyhýbať látkam, ktoré spôsobujú alergie. Platí, že tie látky, ktoré sa na zozname zložiek uvádzajú ako prvé, sú vo výrobku v najväčšom množstve. Aj keď tovar predávaný v obchodoch nesmie obsahovať látky, o ktorých je známe, že môžu škodiť ľudskému zdraviu, občas sa takéto látky vyskytujú v lacnej čínskej kozmetike. Drahšie výrobky bývajú z kvalitnejších surovín a je u nich menšie riziko, že budú obsahovať alergény alebo agresívne chemikálie.

Lepšie je vyhnúť sa aj tzv. kohlu na zvýrazňovanie očí (ktorý sa používal už v starom Egypte), pretože obsahuje antimónový prášok. Ak sa nachádza v kozmetickej výbave, mala by byť uložená na bezpečnom mieste, to znamená mimo dosah detí – existujú totiž prípady, že sa deti týmto tradičným líčidlom priotrávili.

debata chyba