Chudnutie trochu inak

Aj vy rozmýšľate nad tým, že namiesto cvičenia zájdete do lekárne a lepšiu postavu si kúpite vo fľaštičke?

25.04.2009 14:18
bylinkový čaj
Pri chudnutí môže pomôcť aj zelený a žihľavový čaj alebo čaj pu-erh.
debata

Rozmýšľate nad tým, že namiesto cvičenia zájdete do lekárne a lepšiu postavu si kúpite vo fľaštičke? Alebo si radšej odopriete nové sako či sukňu najbližších pár mesiacov a zainvestujete do kúry na „stroji na chudnutie“? Pozor, také jednoduché to nie je.

Ak nezačnete obmedzovať kalorický príjem a cvičiť, nijaké tabletky ani prístroje vám natrvalo nepomôžu. Berte ich len ako podporu, pretože chudnúť za vás pri nezmenenom životnom štýle nebudú.

Prístroje vám môžu pomôcť s problematickými partiami
Nejedného z nás láka predstava rýchleho úbytku kíl či centimetrov. A niet sa čo čudovať. Veď komu by sa chcelo lopotiť v posilňovni a potiť litre, keď si stačí dať tabletku alebo si zaplatiť sedenie u lekára, ktorý vás od kíl „zázračne“ oslobodí? Je naozaj pravda, že existujú stroje, ktoré vám pomôžu skorigovať postavu. Ale len skorigovať. Ani to nepôjde bez vašej spolupráce. Ak naozaj intenzívne cvičíte a vaše stehná napriek tomu nechudnú, môžete im pomôcť aj prístrojmi. S úpravou takýchto miest vám pomôže napríklad prístroj na princípe ultrazvukového žiarenia, ktoré ničí tukové bunky. Pri takýchto procedúrach však musíte počítať s pomerne vysokou cenou.

Čaje, ktoré odplavia vaše kilá
Existuje nepreberné množstvo čajov a viacero z nich údajne pomáha pri chudnutí. Tento efekt sa najčastejšie pripisuje zelenému čaju, žihľavovému čaju či čaju pu-erh. Zabudnite však na lacné čajové vrecúška. Ak chcete vďaka čaju chudnúť, mali by ste si dať záležať na jeho príprave a uprednostniť ten sypaný. Nie je tajomstvom, že napríklad spomínaný pu-erh podľa mnohých ľudí nepatrí medzi veľmi lahodné. Ak vám jeho chuť naozaj veľmi prekáža, vyskúšajte ten, ktorý má prímes ovocného čaju. Citrónová aróma vám jeho pitie môže veľmi spríjemniť. Nezabudnite vybraný čaj piť aspoň trikrát denne, len vtedy vám môže pomôcť vo vašom chudnúcom úsilí.

Výživové doplnky a najčastejšie sa vyskytujúce látky v liekoch na chudnutie a ich účinky:

Konjugovaná kyselina linolová
Podľa niektorých vedeckých výskumov je táto kyselina schopná pôsobiť v tele tak, že zvýši a podporí odbúravanie tukových zásob, zároveň bráni strate svalového tkaniva a pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Túto zaujímavú látku zaraďujeme medzi tuky. V menšom množstve sa nachádza v bežných potravinách (syry, mlieko, mäso). Jedlo vstrebávanie tejto látky výrazne neovplyvňuje, ale je potrebné konzumovať ju súčasne s antioxidantmi, teda zeleninovým šalátom s olejom alebo s kapsulou vitamínu E.

L-Karnitín
L-Karnitín je veľmi populárna látka. Zvyšuje využitie kyslíka a tuku v priebehu cvičenia. Predpokladom je však dosiahnutie dostatočnej intenzity cvičenia. Účinok karnitínu pri cvičení v rýchlejšom tempe pocítite tak, že sa začnete rýchlejšie a viac potiť. Karnitín sa užíva približne pol hodiny pred fyzickou záťažou – presný čas závisí od formy, v ktorej karnitín
prijímate.

Zelený čaj
Extrakt zo zeleného čaju by mal obsahovať všetky kladné vlastnosti tohto nápoja. Okrem iných priaznivých účinkov (zelený čaj je tiež antioxidant) by mal podľa výskumu Amerického žurnálu klinickej výživy zvýšiť váš energetický výdaj a urýchliť metabolizmus. Výhodou zeleného čaju je aj to, že vedci nezistili nijaké vedľajšie účinky. Extrakt zo zeleného čaju je preto častou zložkou rôznych prípravkov na chudnutie.

Chróm
Na spaľovanie tukov sa odporúča chróm pikolinát (v dávke, ktorá neprevyšuje 50 mikrogramov čistého chrómu). Chróm sa podieľa na množstve metabolických pochodov, obzvlášť spojených s metabolizmom cukrov a cholesterolu. Chróm zlepšuje pôsobenie inzulínu v tkanivách a vyrovnáva jeho hladinu. Tak by mal potlačiť potrebu organizmu prijímať glukózu a obmedziť chuť na sladké.

Kofeín
Kofeín môže mať účinky na metabolizmus, vedci však nezistili, že by sám osebe mohol viditeľne ovplyvňovať proces chudnutia. Môže však naň vplývať v kombinácii s inými látkami, napríklad efedrínom.

debata chyba