Plešivosť podporuje znečistené ovzdušie a fajčenie

Všetky toxíny a karcinogény, ktoré sa dostanú do krvného obehu alebo kože a potom do vlasovej cibuľky, môžu oslabiť jej schopnosť vytvoriť vlasové vlákno...

05.05.2009 02:05
Plešatí, plešina Foto:
Plešivosť postihuje dve tretiny mužskej populácie.
debata

Pre mužov, ktorí už vyskúšali všetky možné vlasové vodičky, gély, lieky a možno aj transplantáciu, aby zakryli šíriacu sa plešinu, majú vedci ešte jednu radu – zmeniť prostredie. Podľa štúdie vedeckého tímu z Londýnskej univerzity totiž k vypadávaniu vlasov prispievajú aj také faktory, ako je znečistené ovzdušie a fajčenie.

Vedci sú presvedčení, že toxíny a karcinogény, ktoré sú prítomné v znečistenom ovzduší, môžu brániť vlasom v raste, pretože blokujú mechanizmy produkujúce proteín, z ktorého je vlas vytvorený. Je známe, že plešivosť je dedičná, ale výskumy naznačujú, že faktory životného prostredia môžu vypadávanie vlasov zhoršiť.

Plešivosť, ktorá postihuje dve tretiny mužskej populácie, sa obvykle rozvíja postupne. Začína rednutím vlasov na spánkoch a vytvorením typického kolieska na temeni. „Myslíme si, že každý polutant (znečisťovateľ), ktorý sa dokáže dostať do krvného obehu alebo kože a potom do vlasovej cibuľky, môže oslabiť jej schopnosť vytvoriť vlasové vlákno. Existuje celý rad karcinogénov a toxínov, ktoré tento proces môžu spustiť,“ uvádza Mike Philpott, autor štúdie, která bola zverejnená v časopise Journal of Investigative Dermatology.

debata chyba