Aj keď pleťové krémy zázraky neponúkajú, sú dôležité

Viditeľnosť vrások možno podľa odborníkov znížiť používaním špeciálnych krémov až na polovicu. Tento výsledok sa však nedostaví za týždeň...

11.05.2009 15:12
žena v zrkadle - úsmev - radosť - spokojnosť Foto:
Pri pravidelnom používaní vhodných krémov a dobrej starostlivosti o pokožku možno rátať s odkladom prvých vrások aj na päť rokov.
debata

° O koľko rokov môžu krémy oddialiť výskyt vrások?
Zástupci laboratórií svetových kozmetických značiek sa zhodujú na tom, že aj o celé desaťročie. Má to však jeden háčik – je to individuálne. Záleží na dispozíciách pokožky, ako aj na celkovej starostlivosti o pleť, čiže na pravidelnosti odličovania, hydratácie a výživy, ochrane pred slnkom a vplyve stresu (ktorý zastrešuje aj fajčenie a alkohol). V priemere sa pri pravidelnom používaní vhodných krémov a dobrej starostlivosti o pokožku ráta s odkladom prvých vrások na päť rokov.

° Do akej miery dokážu krémy vrásky „vyhladiť“?
Viditeľnosť vrások možno podľa odborníkov znížiť používaním špeciálnych krémov až na polovicu. Tento výsledok sa však nedostaví za týždeň. Treba počítať s dvomi až tromi mesiacmi. Pleťové krémy proti vráskam z posledných rokov obsahujú látky, ktoré pôsobia nielen na povrchu kože, ale prenikajú do jej strednej vrstvy a podporujú regeneráciu väzivových vlákien, čím dochádza k vyhladeniu drobnejších vrások a viditeľnému zjemneniu tých výraznejších. Výskum v tejto oblasti napreduje v skokoch a účinných látok je stále viac, ale nemožno ich všetky zmiešať dohromady, preto sa odporúča dobré krémy striedať.

° Môžu krémy zlepšiť stav suchej pokožky?
Suchá pokožka sa podľa dermatológov bez permanentného používania kvalitných krémov nezaobíde, pretože jej chýba ochranná bariéra z kožného mazu, v dôsledku čoho rýchlejšie podlieha škodlivým vplyvom prostredia. Pravidelné používanie premasťujúcich krémov na suchú pleť však dokáže tento problém do značnej miery vyriešiť. Stav suchej pokožky pomôže zlepšiť aj strava bohatá na esenciálne mastné kyseliny (rastlinné oleje, orechy, avokádo…).

° Je nutné používať aj nočný krém?
Oba typy krémov, denné aj nočné, obsahujú aktívne látky, ktoré pleť pestujú. Denné krémy sú však viac zamerané na ochranu pokožky a sú menej „sýte“, čo umožňuje používať ich ako podklad pod mejkap; nočné krémy, ktoré majú predovšetkým regeneračné a preventívne zameranie a ich textúra je hutnejšia, dotvárajú celkovú starostlivosť o pleť.

° Chránia „opaľovacie krémy“ proti vráskam?
Iba nepriamo a iba v prípade, ak majú dostatočne vysoký ochranný faktor proti UVA žiareniu (PPD – persistant pigment darkening), ktoré je „zodpovedné“ za vrásky a pigmentové škvrny.

° Stačia dekoltu krémy, ktoré sú určené na telo?
Odborníci odporúčajú starať sa o dekolt tak ako o tvár vrátane výberu kozmetických prípravkov – denných a nočných krémov, ochranných krémov s UV filtrami a sporadického používania (aby nedošlo k podráždeniu pokožky) „vyrovnávajúcich sér“ s aktívnymi látkami vo vyšších koncentráciách.

debata chyba