"Rýchle diéty" nespĺňajú očakávania a škodia zdraviu

Úbytok na hmotnosti vyžaduje okrem vôle aj čas. Rýchle diéty totiž nevedú k vytúženej postave, a škodia metabolizmu i kostiam.

30.05.2009 10:11
jahoda
Nedostatok kalórií môže spomaliť metabolizmus a oslabiť kosti.
debata

Náhle a výrazné zníženie prijímu kalórií nevylepší proporcie v očakávanej miere a navyše môže poškodiť zdravie, upozorňujú odborníci na výživu z Univerity v Missouri. Takýto spôsob znižovania hmotnosti môže mať za následok spomalenie metabolizmu a oslabenie kostí: Časť žien stredného veku, ktoré podstúpili trojmesačnú nízkokalorickú diétu, prestali po krátkom čase chudnúť podľa očakávania a u žien, ktoré strácali na hmotnosti príliš rýchlo, došlo k oslabeniu kostí a tým zvýšenému riziku zlomenín a rozvoja osteoporózy, pričom tento nežiaduci efekt pretrvával aj v nasledujúcom deväťmesačnom období udržiavania dosiahnutej hmotnosti. Odborníci preto odporúčajú znižovať hmotnosť „nenásilne“ – maximálne jeden kilogram za týždeň –, čo znamená, že denný príjem kalórií by nemal byť nižší ako 1 200. Zároveň je dôležité posilňovať telo aktívnym pohybom, ktorý pomáha udržiavať v kostiach vápnik.

Podľa štúdie Chicagskej univerzity by ľudia s nadváhou nemali skracovať čas venovaný spánku, najmä ak túžia znížiť svoju hmotnosť. Zistili totiž, že ľudia, ktorí spávajú približne päť a pol hodiny denne, majú tendenciu skonzumovať asi o 220 kalórií viac ako ľudia, ktorí spávajú osem a pol hodiny. Navyše sa u týchto ľudí zvyšuje túžba po rafinovaných sacharidoch (klasických sladkostiach), pretože unavené telo žiada rýchlo doplniť energiu, upozorňujú odborníci. Dobrá rada? Ak túžite schudnúť, neponocujte. A v ob­dobiach spánkového deficitu sa zásobujte iba nízkokalorickými potravinami.

debata chyba