Pokožku treba na "dovolenkové slnko" pripraviť

Kto trávi väčšinu dni v uzavretých priestoroch a slnko obyčajne vidí len cez zatienené okno alebo v televízii, by sa mal na "dovolenkové slnko" pripraviť aspoň zvnútra.

16.06.2009 23:57
pláž
Ilustračné foto
debata

„Triezve“ letné teploty Škandinávie či Škótska nebývajú pre Stredoeurópanov príliš atraktívne, väčšina si letnú dovolenku spája s intenzívnym teplom juhu a slnkom zaliatymi plážami. Podľa dermatológov však stále viac ľudí reaguje na intenzívne slnečné žiarenie precitlivene a alergicky (červenými fľakmi, svrbiacimi „bodkami“, nápadnými vyrážkami alebo pľuzgiermi). Z tohto dôvodu sa odporúča pripraviť pokožku pred dovolenkou na atak slnečných lúčov aj zvnútra. Ako? Niekoľko týždňov (dva až tri) pred dovolenkou začnite pridávať k bežnej strave zvýšené dávky kalcia a antioxidantov (najlepšie v trojkombinácii beta-karotén, vitamín E a vitamín C), ktoré pomáhajú eliminovať voľné radikály a zvýšiť odolnosť organizmu, čím sa zvyšuje aj odolnosť pokožky. Dobrou voľbou sú aj komplexné potravinové doplnky, ktoré sú danému účelu „šité rovno na mieru“. Ak je vám bližší „prirodzenejší“ spôsob ochrany, urobte si zásoby kvalitného zeleného čaju. Vedci totiž preukázali, že vysoko kvalitný zelený čaj pomáha pri ochrane buniek pred slnečným žiarením. Podmienkou je, denne vypiť aspoň liter čaju. A netreba tiež zabúdať, že zbližovanie so slnkom musí prebiehať pozvoľne.

Vo výbave, ktorá bude pokožku chrániť pred slnečným žiarením zvonka, by nemali chýbať tri veci: 1. Ochranné prípravky proti slnečnému žiareniu s ľahkou gélovou textúrou alebo v hypoalergénnej úprave, t. j. bez obsahu parfumov, farbív a konzervačných látok – ako alternatíva k prípravkom obsahujúcim lipidy a emulgátory, ktoré môžu v kombinácii so slnečným žiarením vyvolať „aknóznu reakciu“ kože. 2. Sprej na vlasy s ochrannými UV filtrami, ktorý zabráni, aby k vlasom prenikli slnečné lúče, ako aj slaná či chlórovaná voda, a vlasy zmenili farbu a stratili pružnosť. 3. Ošetrujúce prípravky „after sun“, ktoré určite nie sú zbytočnosťou, pretože zmierňujú začervenanie kože a podporujú jej regeneráciu; alebo sprej s termálnou vodou, ktorý príjemne chladí, upokojuje a má schopnosť potlačiť zápalové reakcie pokožky.

debata chyba