Slnko môže aknóznej pleti ublížiť, a môže akné i odštartovať

Aj keď opálená aknózna pleť vyzerá na prvý pohľad zdravšie, podľa dermatologóv nie je slnečné žiarenie dobrým liekom na akné.

03.07.2009 01:45
slnenie - žena v klobúku
U troch štvrtín pacientov s akné sa stav v priebehu leta zlepší, pretože slnečné žiarenie má protizápalový efekt. Riskujú však následné upchatie mazových kanálikov.
debata

Podľa dermatologičky Veroniky Klézlovej slnko nie je dobrým liekom na akné. Opálená pleť síce vyzerá zdravšie, pretože škvrny na pokožke sú menej vidieť a dočasne sa potlačia aj hnisavé prejavy pokožky, ale na jeseň sa akné objaví v plnej sile: na koži, ktorá pod vplyvom slnka zhrubla, sa tvorí viac vyrážok a kanáliky mazových žliaz sa ľahšie upchávajú. Dlhodobé slnenie môže dokonca akné odštartovať, varovala dermatologička.

„U troch štvrtín pacientov s akné sa stav v priebehu leta zlepší, pretože slnečné žiarenie má protizápalový efekt. Riskujú však následné upchatie mazových kanálikov,“ povedala ČTK odborníčka, ktorá pôsobí na kožnej klinike Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady. Podľa nej sa nikdy neodporúčalo liečiť akné na tvári slnkom. Akné na chrbte, čo je najmä problém mužov, sa zvyklo liečiť slnečným žiarením, ale upúšťa sa od toho.

Zložitosť celého ochorenia vystihuje podľa lekárky bonmot, že „akné sa nedá vyliečiť, z akné musí človek vyrásť“. Vyrážky na koži niekedy potrápily až 99 percent ľudí, najčastejšie medzi 11. až 30. rokom života, ale postihujú aj mladšie deti. Pribúda tiež žien, ktoré majú akné po 35. roku, čo súvisí s menštruačným cyklom.

Veronika Klézlová zdôraznila, že akné je chronické ochorenie, nielen kozmetický problém. Dispozícia k akné, závažnosť tohto ochorenia a sklon k jazveniu sú dedičné. Ľudia z rodín, v ktorých sa vyskytuje ťažká forma akné, by nemali liečbu začiatočných prejavov ochorenia odkladať. „Pacienti často prichádzajú neskoro, keď už majú rozsiahle jazvy po tele, ktoré sa dajú odstrániť len laserom, čo je drahé,“ uviedla.

Liečba ľahkých foriem akné trvá štyri až šesť rokov, ťažších foriem desať i viac rokov. Pri ľahších formách sa väčšinou stačí poradiť v lekárni, kúpiť si liečebnú kozmetiku a ošetrovať pleť podľa návodu. Trvá približne mesiac, kým sa objavia prvé známky zlepšenia. Pokiaľ sa stav nezlepší alebo sa dokonca zhorší, treba vyhľadať lekára, radí Veronika Klézlová. Mnohé prípravky môžu predpísať pediatri a praktickí lekári, závažnejšie formy akné by mal liečiť dermatológ.

V ťažších prípadoch ochorenia na akné sa podávajú antibiotiká, pomáhajú aj niektoré antikoncepčné prípravky a prípravky so zinkom a selénom. Na kožu pôsobí dobre aj kozmetika s olejom z austrálskeho čajovníka, ginkom, šalviou, jalovcom alebo rebríčkom. Kozmetika s obsahom mesiačika, propolisu, harmančeka a síry môže vyvolať alergické reakcie.

debata chyba