Kozmetické rady kamarátok? Týmto sa radšej vyhnite

Kozmetických výrobkov sa predáva nespočetné množstvo, pri starostlivosti o pokožku platí azda tisíc pravidiel. Vyznať sa v tom a starať sa o seba nie je síce nijaká vedecká disciplína, ľahostajný prístup sa však nevypláca. Niektoré dobré rady kamarátok vám môžu pokožku pekne poškodiť a veriť im, že za ich žiarivou pokožkou stojí voda z vodovodu, je naivné.

09.09.2008 06:00
vyrážky - tvár - žena - dotyk - pery - pleť Foto:
debata

Čokoláda sa jesť nesmie, spôsobuje vyrážky
Často aj kožní lekári pri liečbe akné zakazujú jesť čokoládu, pretože už roky sa traduje, že čokoláda je spoluzodpovedná za tvorbu vyrážok. Neexistuje však nijaký dôkaz, žeby práve čokoláda spôsobovala problematickú pleť. Sladkosti síce pokožke veľmi neprospievajú a denné jedenie čokolády sa určite na kvalite pleti nijako pozitívne nepodpíše, zopár kociek však občas pokožke určite neuškodí. Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa dokonca zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi a prináša do tela veľa potrebných minerálov. A to nehovoríme o tom, že zlepšuje náladu. 

Máte akné? Neumývate sa
Tak na tento obrovský omyl zabudnite, a keď vám to niekto povie, len sa pousmejte. Akné je spôsobené nadmerným vylučovaním kožného mazu, ktoré má väčšinou príčinu v hormonálnej nerovnováhe v tele. Vývod mazovej žľazy sa upchá, vytvorí sa zátka a tlak mazu  a baktérie spôsobia zápal. Čiže za tým nestojí nijaká nedostatočná hygiena, aj keď je pravda, že nevhodnou starostlivosťou a agresívnymi čistiacimi prípravkami možno  stav akné zhoršiť. 

Myslíte, že prípravky musíte mať len jednej značky?
Veľa žien je presvedčených, že pleťovú vodu, krém, odličovacie mlieko, dokonca aj telovú kozmetiku musia mať jednej značky. Pokožke vôbec neublíži, ak skombinujete produkty značiek viacerých. Používanie kozmetiky od jedného výrobcu vôbec neznásobuje účinok látok v nej obsiahnutých ani látky z rôznych druhov kozmetiky sa navzájom nebijú. Vyhovovať vám môže krém od jednej značky, pritom pleťová voda tej istej značky vám vôbec nemusí robiť dobre. Nebojte sa preto skúšať, kombinovať a hľadať to pravé pre vás.

Póry sa dajú zmenšiť
V období puberty póry na pokožke nadobúdajú svoju normálnu veľkosť a tá je podmienená geneticky. Väčšie, ako sú, vyzerajú vtedy, keď sa v nich hromadia odumreté bunky a kožný maz. Opticky zmenšiť ich preto pomôže pravidelný píling, ktorý póry udržiava čisté. Od nijakých kozmetických prípravkov zázraky nečakajte, aj tie, ktoré sú určené priamo na zmenšenie pórov, pracujú na princípe ich vyčistenia. Veľkosť pórov je nemenná, zmenšiť s vám ich nepodarí ničím.  

Voda z vodovodu stačí
Umývanie vodou s pleťovým čistiacim gélom je v poriadku, používať vodu z vodovodu na dočistenie namiesto pleťovej vody alebo tonika je omyl. Kozmetická voda odstráni zvyšky nečistôt, osvieži, po jej použití sa lepšie vstrebávajú látky z krémov. Voda z kúpeľne nič také neurobí, navyše môže pokožku zbytočne vysušiť.

Hydratovať treba len suchú pleť
Povera, že hydratovať potrebuje len suchá pleť, je nezmysel. Aj suchá pleť môže mať nedostatok vlhkosti, rovnako však aj mastná alebo zmiešaná. Suchej pokožke chýba kožný maz, nemusí je však aj vždy chýbať vlhkosť. Mastná pleť potrebuje hydratovať teda tiež, najmä ak sa nachádzate často v klimatizovaných miestnostiach.

Mastnú pleť treba vysušovať
Nadmerná tvorba mazu môže za problémy v podobe vyrážok na pleti, vysušovaním mastnej pleti však vôbec nepomôžete. Pokožka začne produkovať ešte viac mazu, ten bude upchávať póry a pohroma v podobe vyrážok je na svete. Niektorá kozmetika na mastnú pleť môže pokožku nadmerne vysušovať, preto ak máte po vyčistení napätú a suchú pleť, je načase vymeniť prípravky.

Pokožka pod mejkapom nedýcha
Na tento výrok pochádzajúci ešte za čias, keď bol na trhu azda jeden výrobok v podobe krycieho farebného krému, zabudnite. A zároveň si uvedomte, že dýchame pľúcami, pokožka má funkciu predovšetkým ochrannú. Samozrejme pleť treba líčidiel večer dôkladne  zbaviť, súčasné mejkapy však póry neupchávajú a majú veľa ochranných funkcií a obsahujú množstvo pre pleť prospešných látok.

debata chyba