Farba očí - čo ju ovplyvňuje a prečo sa počas života mení?

Ľudské oči môžu mať celú škálu farieb a aj kombinácií, no u Slovákov jednoznačne dominuje modrá a zelená vo všetkých svojich odtieňoch, nasleduje modro-hnedá.

08.12.2011 14:00
modre oko Foto:
Farba očí sa začne meniť vplyvom slnečného žiarenia a je daná koncentráciou pigmentu melanínu v očnej dúhovke.
debata

Slováci nie sú prímorské typy (tmavokožci s tmavými očami) ani škandinávske (bledá koža, modré oči). Sú niekde uprostred, a tým pádom sú prirodzené všetky kombinácie. (Blond vlasy – hnedé oči, modré oči – tmavé vlasy). Oči môžu hýriť aj troma farbami, napríklad ak sú zeleno-hnedo-modré. Zaujímavosťou je, že takmer všetky bábätká prichádzajú na svet ako modrooké. Farba očí sa začne meniť vplyvom slnečného žiarenia a je daná koncentráciou pigmentu melanínu v očnej dúhovke.

Tmavookí sú na tom lepšie

Tmavá farba pleti aj očí má v súčasnom prostredí ozónovej diery a UV žiarenia relatívne výhodnejšie podmienky – títo ľudia majú omnoho menší nábeh najmä na nádorové ochorenia a aj na vekom podmienenú degeneráciu makuly. Ide o chronické, progresívne ochorenie makuly (žltej škvrny), ktoré môže vyústiť do straty centrálneho videnia. Postihuje prevažne ľudí po šesťdesiatke, pričom viac sa vyskytuje u tzv. bledokožcov. Pripomeňme, že bez správnej makuly sa nedá šoférovať, čítať ani rozoznávať tváre či farby.

Každé oko inej farby

Špecifickú skupinu tvoria ľudia, ktorí majú každé oko inej farby. Disponujú nimi aj známe osobnosti, napríklad anglický hudobník David Bowie či americká herečka Kate Bosworth. Ak sa človek s každým okom inej farby narodí, nedá sa s tým nič robiť. Pôvodne obe oči rovnakej farby sa však môžu zmeniť aj počas života. To, že sa jedno oko začne farebne meniť, môže mať viac dôvodov. Zapríčiniť to môže vrodené alebo infekčné ochorenie alebo istý typ zápalu dúhovky, kedy príde k jej úplnemu odfarbeniu.

Ďalším možným dôvodom tejto odchýlky je znamienko, ktoré začne rásť na dúhovke. Pokryť môže tretinu, polovicu, dokonca aj celú dúhovku a ak bolo oko pôvodne modré, postupne sa začne meniť na tmavohnedé. V takomto prípade oční lekári odporúčajú veľmi úzkostlivo dbať na očné vyšetrenia. Znamienko sa totiž ľahko môže zvrhnúť na malígny melanóm, keď by hrozilo odstránenie časti dúhovky.

debata chyba