Opálenie si udržíte pomocou krémov, na solária radšej zabudnite

Babie leto mnoho ľudí využíva k lapaniu posledných slnečných lúčov. K tomu, aby niekedy draho získané opálenie vydržalo čo najdlhšie, stačí podľa lekárov používať vhodné krémy, užívať betakarotén a ďalšie vitamíny a zvláčňovať telo zvnútra aj zvonku. Od návštevy solárií kokžní lekári rozhodne odrádzajú rovnako ako bývalá Miss ČR z roku 2002 Kateřina Průšová.

08.09.2009 08:18
opaľovanie - leto - slnko
Opaľovanie mnoho ľudí využíva na získanie tmavej pokožky, vhodnejšie a zdravšie sú však samoopaľovacie krémy.
debata

Mýtus je, že septembrové slnko je už bezpečné a ľudia sa pred ním nemusia chrániť. „Na jeseň sa mení spektrum UV žiarenia. Viac ubúda UVB žiarenia, ktoré kožu ľahšie spáli, ale intenzita UVA žiarenia, ktoré je zodpovedné za urýchlenie starnutia kože a vznik kožných nádorov, sa toľko nemení,“ povedal predseda Českej dermatologickej spoločnosti Petr Arenberger. „Z tohoto pohľadu číha na kožu nebezpečenstvo aj na jeseň,“ doplnil.

Na riziko poškodenia kože má vplyv aj to, či je na pláži svetlý piesok, vodná plocha a sneh zase zvyšujú odraz lúčov a zosilňujú ich účinok na pokožku.

Ľudia s materskými znamienkami by mali po návrate z dovolenky sledovať ich stav. Pôsobením slniečka sa totiž môžu meniť. Pokiaľ sú zmeny podozrivé, mal by človek podľa Arenbergera navštíviť odborníka. Po opaľovaní je koža citlivejšia, preto by sa ľudia krátko po ňom mali vyvarovať návštevy kozmetičky a nepoužívať píling, ktorý môže odstránenie pigmentácie o niekoľko dní urýchliť.

Tónovová koža je u belochov stále vnímaná ako príznak dobrého zdravia jedinca a sviežeho vzhľadu. „Kožní lekári to chápu, preto odporúčajú alternatívu zhnednutia pomocou samoopalovacích krémov. Určitým zbrdzením odlupovania rohovej vrstvy je jej pravidelné zvláčňovanie hydratačnými krémami,“ uviedol Arenberger.

Rovnaký spôsob získavania snedej pokožky presadzuje aj bývalá Miss Kateřina Průšová. „V dnešnej dobe sú už také kvalitné samoopaľovacie krémy, že sa človek nemusí báť, že vysušia pokožku,“ uviedla modelka. „V lete sa rada opaľujem, ale tvár si kvôli pigmentovým škvrnám chránim. Extrémny rozdiel medzi farbou tváre a tela vyrovnávam samoopaľovacím krémom alebo tmavším púdrom a rozdiel nie je vôbec vidieť,“ prezradila.

Jednou z metód, ako získať opálenie, je aj návšteva solárií. Od nej však kožní lekári po celom svete odrádzajú. Českí aj slovenskí lekári chcú dokonca presadiť zákaz návštev solária do 18 rokov. To sa podarilo v Nemecku, kde za porušenie bude od budúceho roka hroziť pokutu vo výške niekoľko tisíc eur.

Zlé skúsenosti so soláriami má aj Průšová. „Je o mne známe, že som sa pred piatimi rokmi dosť opaľovala, ale zo solárií som odišla so zničenou kožou a pigmentovými škvrnami,“ uviedla modelka. Medzi negatívne dopady slnečného žiarenia patrí starnutie kože a jej vysušovanie a riziko vzniku rakoviny. „Nenanvštevujem soláriá asi štyri roky a nikomu to ani neodporúčam, pretože nie všetci podnikatelia, ktorí ich vlastnia, sú slušní a pravidelne čistia trubice,“ zdôraznila Průšová. Šesť z ôsmich solárií, ktoré v Česku minulý rok kontrolovala inšpekcia, bolo závadných.

Lekári varujú aj pred relatívne novou chorobou, tanorexiou, čo je chorobná závislosť na opaľovaní. „Zatiaľ neexistuje presná štatistika takto postihnutých osôb, ale pozorovania ukazujú, že ich pribúda. S nutkaním navštevovať obdeň solárií, aby nedošlo k vyblednutiu pokožky, zatiaľ veľa pacientov k psychiatrovi neprichádza, aj keď sa môže jednať o podobnú závislosť ako na hracích automatoch,“ upozornil Arenberger.

Od opálenej pokožky sa odvracia aj svet modelingu. „V Ázii je nutné, aby modelka bola biela ako porcelánová bábika, v Taliansku a Francúzsku si trh žiada bledšiu tvár. Inak je to zatiaľ v Spojených štátoch, kde musí byť modelka opálená, to sa ale dá dosiahnuť pomocou krémov,“ uviedla Průšová.

Pokiaľ niekto chce mať zdravú a zároveň tmavšiu pokožku, môže napríklad užívať betakarotén, vďaka ktorému vydrží bronzové zafarbenie dlhšie. Ako doplnok stravy odporúčajú lekári provitamín A a E. Dobré je používať krémy napríklad s výťažkom z vlašských orechov, ktoré podporujú hnednutie. V neposlednom rade má na zdravý vzhľad pokožky vplyv aj vhodná diéta bohatá na vitamíny a pravidelný pitný režim obohatený o proteínové koktaily.

debata chyba