Jeseň je správny čas na tetovanie. Aj na jeho odstránenie

Snívate o morskej panne alebo lodnej kotve na predlaktí? Ak ste zvážili všetky riziká, ktoré tetovanie prináša a neprešlo vás to, niet lepšieho času na pokreslenie pokožky ako jeseň.

18.10.2009 07:00
Tetovanie Foto:
Tatér nesmie počas tetovania vziať do rukavíc nič iné, len veci potrebné na tetovanie.
debata

Hojí sa totiž trištvrte roka, pričom slnko a teplo môžu hojenie skomplikovať. Ak sa necháte tetovať na jeseň, do letnej sezóny by ste mali byť fit.

Zásadou číslo jedna je sterilita

Ak si z tetovacie štúdia nechcete odniesť okrem obrázku na koži aj hepatitídu, či dokonca vírus HIV, vyberte si len také štúdio, kde požívajú sterilné nástroje. Tatér nesmie počas tetovania vziať do rukavíc nič iné, len veci potrebné na tetovanie, ktoré musia byť vydezinfikované alebo obalené ochrannou bandážou. Po tetovaní musí byť všetok použitý materiál znehodnotený, najlepšie ešte pred zákazníkom. 

Tetovaný človek nesmie minimálne pol roka až rok ísť darovať krv. Práve preto, že sa počas tetovania mohol nakaziť nebezpečnou chorobou, ktorú nie je možné odhaliť v ranom štádiu.

Starostlivosť o nové tetovanie

Hotové tetovanie po zložení bandáže treba umyť čistou vodou, prípadne antibakteriálnym mydlom. Odporúča sa jeho jemné osušenie čistou gázou. Počas hojenia je dobré potierať ho jemnou vrstvou maste Calcium panthotenicum, až kým chrasty neopadnú.  Potom sa oplatí potierať tetovanie aspoň dva týždne masťou s vitamínom E.

Tetovanie, ktoré nie je celkom dobre zahojené, neprelepujte. Alkohol a drogy spomaľujú hojenie, riedia krv a môžu spôsobiť vypadanie farby. Chrasty nestrhávajte, neškrabte, lebo okrem zanesenia infekcie si tetovanie zničíe.
Tetovanie nesmie ísť aspoň štyri týždne na slnko a do vody.

Odstrániť tiež na jeseň

Ak sa chcete tetovania zbaviť, tiež to robte v sychravom období. Lebo pokožka je po zákroku podráždená a citlivá, slnko a teplo by jej ublížilo. Existuje však jedna metóda, pri ktorej je jedno, v akom ročnom období chcete tetovanie odstrániť. Nový typ lasera ničí priamo zrnká pigmentu tetovania. Jedno ošetrenie súvisle potetovanej  plochy 5 × 8 cm trvá zhruba minútu až dve, je ho však treba zopakovať po štyroch mesiacoch..

Laserom sa dajú odstrániť zelené, modré a čierne tetovania. V priebehu niekoľkých minút po zákroku tetovaná oblasť mierne opuchne, ale opuch sa stratí v priebehu niekoľkých desiatok minút. Po zákroku človek nie je nijako obmedzený – môže sa kúpať či chodiť na slnko.

Kto by sa nemal dať tetovať:
- ľudia s alergiou na farbivá
- cukrovkári
- ľudia s poruchami zrážanlivosti krvi
- ľudia s infekčnými chorobami

debata chyba