Čo je čo v kozmetike? Odhaľte zloženie prípravkov

Výrobcovia kozmetiky sa predbiehajú, aby zákazníkov ohúrili jedinečným zložením svojich výrobkov. Viete čo obsahuje váš krém, mydlo, či šampón?

23.10.2009 08:40
aloe vera Foto:
Aloe vera a výťažky z neho sa v kozmetike využívajú často.
debata
  1. Aloe vera gél

    Je to gél z dužinatých listov s veľmi efektívnym účinkom pri ošetrení popálenín a drobných poranení. Pre svoje antiseptické vlastnosti sa používa v prírodnej kozmetike ako konzervant, uplatnenie nachádza tiež v prípravkoch na akné a proti lupinám vo vlasoch.

  2. Amarantový olej

    Pochádza z rastliny oddávna pestovanej indiánskymi kultúrami Južnej Ameriky pre svoju vysokú výživnú hodnotu. Olej obsahuje najmä nenasýtené mastné kyseliny a používa sa predovšetkým v prípravkoch pre suchú a citlivú pleť.

  3. Avokádový olej

    Patrí do skupiny olejov podľa zloženia blízkych tukom v ľudskej pokožke. Obsahuje vitamíny A, E, D, lecitín a rad minerálov. Podporuje obnovu buniek a regeneráciu pokožky, zmäkčuje stvrdnutú kožu.

  4. Broskyňový olej

    Zložením je príbuzný mandľovému a marhuľovému oleju. Je vhodný do výrobkov určených pre suchú a starnúcu pokožku, má dobré protivráskové účinky.

  5. Čajovníkový olej

    Je známy aj pod názvom Tee Tree Oil. Získava sa z vetvičiek stromu Čajovníka austrálskeho. Patrí medzi najsilnejšie prírodné antiseptiká. V prírodnej kozmetike sa používa čistý pri poraneniach, uštipnutí hmyzom, na zapálené miesta pokožky.

  6. Konzervanty

    Zložky používané na zabránenie vývoja mikroorganizmov v kozmetických výrobkoch. Prírodné konzervanty (ako aloe vera gél, výťažok z grapefruitových kôstok, citrónová šťava, cukor, alkohol, éterické silice…) majú oproti syntetickým menšie možnosti, predlžujú však skladovateľnosť a použiteľnosť prípravkov.

  7. Makadamiový olej

    Tento jedinečný olej získaný zo semien orechov lisovaním za studena je výborný najmä na masáže. Využíva sa aj v kozmetike, lebo obsahuje vitamíny A,B a E a ochranný UV faktor 3 až 4. Má regeneračné a výborné hydratačné účinky.

  8. Mandľový olej

    Nazýva sa tiež olejom starých Grékov a Rimanov. Zaraďuje sa medzi najcennejšie rastlinné oleje. Chráni pokožku, pomáha najmä suchej koži so sklonom k olupovaniu, svrbeniu a popraskaniu. Je vhodný aj pre detskú pokožku.

  9. Olivový olej

    Získava sa z plodov olív. Obsahuje všetky v oleji rozpustné vitamíny, fytosteróny, fosfolipidy a ďalšie výťažky. Odporúča sa na suchú, alergickú pokožku, aj na jemnú pokožku batoliat. Vhodný je do vlasových zábalov a balzamov.

  10. Sheabutter

    Nazýva sa aj maslo karité, bambarské alebo bambucké maslo a získava sa z plodov afrického maslovníka. Obsahuje polovicu nasýtených a polovicu nenasýtených mastných kyselín, rozpúšťadlá. Na pokožke tvorí tenkú ochrannú vrstvu, chráni ju pred stratou vlastnej vlhkosti.

debata chyba