Vzťahy slovenských detí a rodičov patria k najhorším v Európe

Slovensko sa podľa štúdie neziskovej organizácie Children Poverty Action Group v tejto súvislosti radí na 22. miesto z dvadsiatich ôsmych. Nejde však o správanie detí, ale, naopak, o správanie rodičov.

23.04.2009 20:27
rodina - siluety
Deťom sa najlepšie žije v Holandsku, Švédsku a Nórsku.
debata

Vzťahy slovenských s rodičmi a spolužiakmi patria k najhorším v Európe. Vyplýva to zo štúdie neziskovej organizácie Children Poverty Action Group. Index, ktorý organizácia sleduje a podľa ktorého patrí Slovensku 22. miesto z dvadsiatich ôsmych, však nehovorí o správaní detí, ale, naopak, o správaní rodičov. Deti totiž vidia veľký problém v možnosti normálne sa so svojimi rodičmi porozprávať, a rovnaké problémy majú aj so svojimi spolužiakmi. Ešte o niečo horšie sú na tom Česi (27. miesto) a poslední v rebríčku sú Francúzi.

Celkové životné podmienky, v ktorých sa odráža celý rad ukazovateľov vrátane zdravotného stavu či vzdelania najmenších Slovákov a Čechov, však vťahy s rodičmi veľmi nenarúšajú a slovenské a české deti patria v tomto prípade k európskemu priemeru – malí Česi sú na 16. mieste a malí Slováci hneď za nimi. Najlepšie sa žije deťom v Holandsku, Švédsku a Nórsku; najhoršie v Lotyšsku, Litve a na Malte, ktorá je na poslednom mieste.

Koniec rebríčka vo všetkých ukazovateľoch patrí väčšinou krajinám z východnej Európy, ale nájdu sa aj výnimky. V celkovom indexe duševnej pohody sa na 24. mieste nachádza Veľká Británia, teda jedna z najväčších ekonomík Európy a sveta. Spôsobuje to zlá zdravotná starostlivosť a prístup detí k vzdelaniu, ale aj nedostatočné materiálne zabezpečenie detí.

 
debata chyba