Šesť výživových chýb, ktorých sa dopúšťame na deťoch

Aby si dieťa osvojilo správne návyky – čo jesť a čo radšej z jedálnička vylúčiť, musí ho to niekto naučiť. (Nepríde na to samo). Najsprávnejší postup je, ak mu budú rodičia odmalička variť chutnú zeleninu a "dopovať" ho ovocím a sami mu budú príkladom. Dieťa teda rýchlo pochopí, že tak, ako ono, sa predsa stravujú všetci.

17.02.2012 06:00
dieťa, škôlka, jedlo, deti Foto:
Zjesť ešte jednu lyžicu – za babku, za dedka, za sestru...
debata (3)

Lekár z Ambulancie klinickej výživy Igor Bukovský pozná šesť chýb, ktorých sa v tomto smere najčastejšie dopúšťame.

Dieťa nám prekáža pri varení
Bukovský obavám rodičov rozumie. V kuchyni, kde sa varí, číha na dieťa veľa nebezpečných nástrah. (Horúci sporák, sklo, ostré nože…). Rodičom však odporúča, aby dieťa do prípravy jedla zapojili. Zvlášť, ak chcú, aby si osvojilo nový druh zeleniny a v budúcnosti ho rado jedlo.

Nútime deti jesť
Na to používame rôzne finty. Zjesť ešte jednu lyžicu – za babku, za dedka, za sestru… Ak dieťa spraví, čo sa od neho očakáva, bude odmenené. „Naozaj ide o to, aby ste nad ním vyhrali (aspoň lyžičku za tatinka) alebo o to, aby ste dieťaťu potravinu znechutili? Výskum na túto tému totiž ukázal, že ak dieťa nútite napríklad do špenátu, je jedno, či mu zaň niečo sľúbite, alebo zakážete, nebude ho mať rado,“ vysvetlil I. Bukovský.

Sladkosti zamykáme na pár zámkov
Sladkosti doma máme, no pred deťmi ich schovávame. Je tu dávka logiky: Majú predsa jesť ovocie a zeleninu. Bukovský však upozornil, že takto schované „dobroty“ deti magicky priťahujú a keď sa k nim napokon dostanú, zjedia ich nakoniec ešte viac. Veď ide predsa o ovocie, ktoré je zakázané… Lekár ponúka jedno riešenie: „Nekupujte domov také veci, ktoré nechcete, aby vaše dieťa jedlo. Namiesto toho mu ponúkajte zdravšie alternatívy.“

Držíme diétu, deti sú toho svedkom
Igor Bukovský: „Super nápad, ukazovať deťom, že každý týždeň sa v pondelok začína novou diétou, kupujú sa zázračné tabletky, kokteily a čaje na chudnutie. Dieťa skutočne získa zdravý vzťah k jedlu, ak musí stále dookola počúvať a vidieť, ako mama s kamarátkami rieši chudnutie, alebo ako sa otec bez zábran prejedá a mama je z toho zúfalá.“

Jedlo je nechutné a nudné
Ponúknuť dieťaťu zdravú dusenú brokolicu – áno. No ponúknuť ju bez fantázie – nie. Bukovský upozorňuje na to, že v prípade, ak si matka kontroluje kalórie, dieťaťu by mala ponúknuť tak pripravenú brokolicu, aby mu chutila. Napríklad poliatu olivovým olejom a jemne ochutenú bylinkami, parmezánom či bylinkovou soľou.

Vzdávame sa príliš skoro
Jedenkrát nestačí. Ak dieťaťu nechutí povedzme karfiol na spôsob, ako sme mu ho pripravili tentokrát, ešte stále je šanca, že mu zachutí nabudúce. Ak bol varený, treba ho vyskúšať zapiecť.

3 debata chyba