Pokračovanie článku: Ste alergickí na palinu, ambróziu a jesenné trávy? Pozor, z tohto ovocia či zeleniny vám môžu opuchnúť ústa

Čo je to búrková astma? Za normálnych okolností sú peľové zrná priveľké na to, aby sa dostali do pľúc. Ale keď sa blíži búrka, prúd vzduchu ich môže vyniesť do oblakov. Keď sú tieto zrná vystavené vlhkosti, rozdrobia sa na malé kúsky, vďaka čomu sa stanú vysoko alergénnymi. Prúdením vzduchu nadol sa tieto kúsky dostanú na zem, čím vznikne „peľová sprcha“. Drobné čiastočky môžu ľudia vdýchnuť hlboko do pľúc, čo neraz vyvolá astmatický záchvat, píše sa v knihe Alergie.

Peľ tráv a plesní sa môže rozdrobiť na alergénne častice, ale peľ stromov (ani v čiastočkách) zvyčajne nespôsobuje búrkovú astmu.

Búrková astma je zriedkavá, ale ak sa vyskytne, môže mať katastrofálne následky. Najväčšia známa epidémia vypukla v austrálskom Melbourne v roku 2016, keď záchranári reagovali na 1900 tiesňových volaní. Bohužiaľ, desať ľudí zomrelo. Hoci Melbourne je stále epicentrom búrkovej astmy, jej výskyt je zaznamenaný po celom svete vrátane kontinentálnej Európy.

Preto je lepšie, ak vopred vieme, že má prísť búrka, zostať radšej doma za zatvorenými oknami a vonku si nasadiť respirátor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #peľ #alergény