Dvadsaťpäť kožných lekárov na každoročnom osvetovom podujatí o koži

V sobotu dňa 22. októbra sa po šiesty raz uskutoční podujatie pre verejnosť Trh kože, kde návštevníci môžu bezplatne konzultovať svoje kožné problémy vo verejných a diskrétnych poradniach kože s lekármi.

18.10.2022 12:07
Trh kože, podujatie, melanóm, osveta, kožný lekár Foto:
Takto vyzeralo pódium na podujatí Trh kože v Eurovei, ktoré sa konalo v októbri 2019. V pozadí záber z krátkeho animovaného filmu na tému melanómu.
debata

V čase od 10.00 do 18.00 hod sa bude Trh kože konať naraz v troch nákupných centrách v Bratislave – OC Nivy, v Banskej Bystrici – Europa SC (shopping center) a v Košiciach – v OC Optima. V každom meste bude k dispozícii jedna diskrétna poradňa zameraná aj na kontrolu materských znamienok dermatoskopom. Do tejto poradne je možné sa prihlásiť vopred cez online registračný formulár na stránka www.trhkoze.sk.

Takto vyzerajú diskrétne poradne v rámci... Foto: Trh kože
Trh kože, diskrétne poradne, kožný lekár, dermatovenerológ Takto vyzerajú diskrétne poradne v rámci osvetového podujatia Trh kože, o ktoré je vždy veľký záujem.

Verejné poradne, ktoré budú súčasťou stánkov vystavovateľov a partnerov, bude možné navštíviť kedykoľvek počas konania podujatia. Okrem toho môžu návštevníci využiť meranie na prístroji IN BODY, meranie tlaku a saturácie krvi kyslíkom, ktoré bude poskytovať Všeobecná zdravotná poisťovňa. Kompletný zoznam kožných lekárov, ktorý budú poskytovať konzultácie, je zverejnený na stránke podujatia.

Video
Na psoriázu môžu ochorieť aj päťdesiatnici, často po liekoch. Ktorých? Dve odborníčky na kožné ochorenia, prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., a MUDr. Regina Paulínyová hovoria v relácii "Ide o zdravie" o autoimunitnom ochorení psoriáze. Kedy najčastejšie vzniká? Je dedičná a akú úlohu pri nej zohráva stres? Trpia psoriázou aj deti? Aké kritériá musí spĺňať pacient, aby mohol dostať biologickú liečbu?

Odborný program a moderované diskusie s lekármi na hlavnom pódiu v Bratislave otvorí prednáška Zuzany Papp, ktorá sa bude venovať liečbe a terapii kožných ochorení s pomocou extraktov z Mŕtveho mora.

Nasledovať bude prezentácia profesorky MUDr. Márie Šimaljakovej, prednostky Dermatovenero­logickej kliniky LF UK zameranej na problematiku mykotických ochorení v kožnej ambulancii.

Svoju kožu by sme si každý mesiac mali... Foto: Trh kože
žena, pehy, Trh kože, ryšavá, koža, pokožka, vlasy Svoju kožu by sme si každý mesiac mali skontrolovať pred zrkadlom.

Ako tretia vystúpi MUDr. Zuzana Zelenayová z Národného onkologického ústavu v Bratislave s prednáškou o rakovine kože a malígnom melanóme.

Stále aktuálnemu a podceňovanému kožnému ochoreniu akné a jeho liečbe sa bude venovať primárka MUDr. Jana Nemšovská. Autoimunitné ochorenie psoriázu, jej diagnostiku a liečbu priblíži MUDr. Martina Part.

rosacea, dobré zdravie, Čítajte aj Rumenec na tvári môže byť aj chorobou

Kožné ochorenie rosacea, alebo ľudovo nazývané ružienka patrí tiež medzi častejšie dermatologické problémy. Jeho charakteristické príznaky a možnosti liečby priblíži MUDr. Michaela Blaško. Záver odborného diskusného pódia, ktoré budú viesť zdravotnícke novinárky a redaktorky, ukončí téma Starostlivosť o pleť v každom veku, ktorú rozoberie MUDr. Petra Milko.

Na tohtoročnom Trhu Kože bude po prvý raz aj módna prehliadka pod názvom „Bodkovaný svet“ pripravená v spolupráci s pacientskou organizáciou Bodkáčik, ktorá združuje ľudí trpiacich psoriázou a psoriatrickou artritídou. Celá prehliadka sa bude niesť v duchu bodkovaných vzorov, ktoré symbolicky pripomínajú Svetový deň psoriázy. Ten sa oslavuje 29. októbra.

Cieľom prehliadky je podporiť pacientov s psoriázou a informovať verejnosť o tom, že psoriáza nie je infekčné ochorenie a kožné problémy netreba skrývať pod oblečením. Módna prehliadka bude zároveň výzvou na Bodkovaný deň, ktorý sa koná v rámci Svetového dňa psoriázy (29.10.) a jeho cieľom je obliecť si bodkovaný outfit.

6. ročník Trhu kože bude po celých osem hodín vysielaný naživo cez sociálne siete a budú ho môcť sledovať ak tí, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu zúčastniť osobne a takisto stream z Bratislavy uvidia aj návštevníci podujatia Trh kože v Banskej Bystrici a v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dermatológ #dermatovenerológ #kožné ochorenia #Trh koze #kožný lekár