Zvýšenú teplotu netreba hneď zrážať, je to spôsob ochrany organizmu

Zvýšená teplota a horúčka nie sú samy osebe chorobou, ale príznakom, že v tele sa deje niečo neprirodzené. Najčastejšie ide o útok vírusov alebo baktérií. Oddávna je totiž známe, že je to spôsob ochrany organizmu, ktorý skracuje čas trvania choroby, posilňuje pôsobenie antibiotík a podporuje tvorbu protilátok. Ak teda ešte nejde o horúčku, oplatí sa počkať a zvýšenú teplotu umelo nestláčať nadol.

29.12.2022 10:00
Meranie teploty, horúčka, teplota, dieťa,... Foto: ,
Počas choroby a užívania liečiv na znižovanie bolesti a horúčky je dieťaťu dôležité pravidelne merať teplotu - aby sme vedeli, či liečba účinkuje.
debata

Normálna telesná teplota sa pohybuje v rozmedzí 36 a 37 stupňov Celzia. Počas dňa a noci mierne kolíše. Najnižšia je po polnoci, najvyššia, naopak, okolo štvrtej, piatej popoludní. Teplotu však môžu zvýšiť aj faktory, ako je jedlo, priveľmi teplé oblečenie, nálada či fyzická námaha. Intenzívna fyzická námaha môže zvýšiť telesnú teplotu až na 39 stupňov Celzia! Obyčajne sa to stáva u detí, ktoré majú všeobecne tendenciu mať vyššiu telesnú teplotu ako dospelí a aj kolísanie teploty je u nich väčšie.

Horúčka najčastejšie signalizuje, že organizmus bojuje s nejakou infekciou, takže je pri mnohých chorobách vlastne prirodzenou reakciou. Niekedy je jej chýbanie väčšmi znepokojujúce ako horúčka samotná. Teplotu do 38 stupňov Celzia považujeme len za zvýšenú teplotu, ktorú nie je nevyhnutné hneď zrážať, keďže pod jej vplyvom sa aktivizujú obranné mechanizmy tela, organizmus vylučuje druh látok nazývaných interferóny (zohrávajú dôležitú úlohu v boji proti vírusom a patria aj medzi liečebné prostriedky). Teplotu nad 38 stupňov Celzia už nazývame horúčkou. Nebezpečná hranica je pre organizmus horúčka nad 40 stupňov Celzia a o kritickej môžeme hovoriť pri 41 stupňoch Celzia.

Podľa názoru pediatra v knihe Domáci lekár je vzhľad pacienta často lepším ukazovateľom ako stupnica teplomera. Dieťa so zvýšenou teplotou, ktoré vyzerá byť choré, potrebuje rýchlejšiu liečbu ako dieťa, ktoré má síce tiež zvýšenú teplotu, ale podľa správania sa pôsobí zdravo. Podobne je to aj s dospelými.

"Predovšetkým u dojčiat môže mať horúčka neblahé účinky, ak je príliš vysoká, alebo keď náhle stúpa a klesá,” píše sa v odbornom domácom poradcovi Naše dieťa. Podľa autorky, ktorá je lekárkou, je v prípade malých detí príliš vysoká teplota často nebezpečnejšia ako choroba sama. U malých detí môže predovšetkým vyvolať kŕče, a preto je potrebné s ňou bojovať.

Febrilné kŕče sú podľa definície kŕče súvisiace s horúčkou vyskytujúce sa u detí do 5 rokov. Predchádza im vzostup teploty na základe infekcie. Nepovažujú sa za formu epilepsie! "Ide o poruchu vedomia dieťaťa, pri ktorej nastávajú rytmické pohyby tela, oči bývajú vyvrátené, dýchanie je plytké. Niektoré deti sa môžu pomočiť. Kŕče trvajú 3–4 minúty a po ich odoznení sa dieťa spontánne preberie. Väčšina detí dostáva kŕče hneď v prvý deň horúčky – jej výška je dôležitým faktorom pri ich vzniku,” tvrdila doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., v časopise Dieťa.

Febrilné kŕče rodičov veľmi vyľakajú, ale život dieťaťa neohrozujú. Najúčinnejším opatrením ich vzniku je predchádzanie ochoreniam s horúčkou, ktoré najčastejšie v detskom veku spôsobujú infekcie dýchacích ciest. Dieťa, ktoré už raz prekonalo febrilné kŕče, by malo na základe odporúčania detského lekára dostať pri teplote nad 38 stupňov Celzia diazepam – najlepšie do konečníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #chrípka #prechladnutie #nádcha #horúčka #teplomer