Hliník ľudskému organizmu škodí – spôsobuje nervové poruchy, lámavosť kostí, poškodzuje spermie. Preto sa únia rozhodla zistiť, z čoho sa hliník dostáva do potravy, hlavné zdroje pravdepodobne zakáže používať. Opatrenia neobídu ani Slovensko.
Vyššie hodnoty hliníka v tele boli zistené najmä u malých detí – od 4 do 9 rokov. Zbytočne veľa ho malo každé desiate dieťa. Dospelí sú na tom lepšie – ohrozený je len jeden zo sto.
Podľa českého Štátneho zdravotného ústavu sú zdrojom hliníka u detí predovšetkým čaj, kakao, čokoláda. „V danej chvíli nie je jednoduchá odpoveď na otázku, ako sa chrániť. Z histórie ale dobre vieme, že jedným z krokov je aj obmedzenie hliníkových materiálov v styku najmä s kyslými potravinami,“ hovorí vedúci centra hygieny potravinových reťazcov Jiří Ruprich.
Dnes je najčastejšie požívaným hliníkovým výrobkom v súvislosti s potravinami alobal. Či aj z neho sa môže uvoľňovať kov do potravy, zatiaľ nie je známe. „Zatiaľ neboli publikované žiadne výsledky výskumov, ktoré by poukazovali na škodlivosť alobalu,“ reagovala Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva. Slovenskí hygienici príjem hliníka malými deťmi nesledujú. Očakávajú však, že Európska komisia prijme legislatívne opatrenie, ktoré následne prevezme aj Slovenská republika.
Výskumov, aký vplyv má hliník na zdravie človeka, prebehlo mnoho. Ich výsledky sú však nejednoznačné. Napríklad niektoré výskumy poukazujú na možnú súvislosť hliníka so vznikom Alzheimerovej choroby a s niektorými ďalšími neurodegeneratívnymi ochoreniami, ale Európsky úrad pre bezpečnosť potravín hliník a Alzheimerovu chorobu do súvisu nedáva.
Podľa Katedry hygieny a bezpečnosti potravín Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre hliník pôsobí škodlivo aj na vývoj kostí, spôsobuje ich zvýšenú lámavosť, hliníkový prach vyvoláva poruchy slinnej žľazy, dychacích ciest, kašľanie. U ľudí pracujúcich v závodoch na spracovanie hliníka sa vyskytujú častejšie neurologické zmeny, depresie, letargie, zníženie neuromotorickej pohyblivosti ako aj dermatologické zmeny.