Nerobte si z toho ťažkú hlavu, aj napredovanie malými krokmi vášmu zdraviu pomôže. Skúste začať menej bolestnými zmenami a postupujte k tým pre vás ťažším.
- Jedlo ochutnajte predtým, ako si pridáte soľ. Skúste namiesto soli vyskúšať iné korenie.
- Znížte spotrebu živočíšnych tukov a nahraďte ich rastlinnými olejmi.
- Jedzte aspoň 5 porcií čerstvého ovocia alebo zeleniny denne.
- Vyberte si typy varenia, ktoré neobsahujú veľa tuku (varenie na pare, pečenie, dusenie, grilovanie a podobne). Vyhýbajte sa vyprážaným jedlám.
- Ako dezert uprednostnite čerstvé ovocie alebo ľahký ovocný či mliečny dezert.
- Spravte si z niektorých dní bezmäsité.
- Preferujte celozrnný alebo ražný chlieb.
- S každým jedlom jedzte zeleninu alebo ovocie.
- Ako nápoj k obedu uprednostňujte pitnú vodu.
- Nastavte si stravovanie vhodné práve pre vás. Strava má byť pestrá a má zahŕňať zeleninu, ovocie, sušené ovocie alebo mäso s nízkym obsahom tuku.
- Počas dňa je odporúčané skonzumovať štyri až päť jedál v menších porciách.
- Denne pite aspoň dva litre tekutín. Uprednostňujte pitnú vodu a nesladené nápoje.