Inými slovami, kyseliny a zásady vo vašom tele nie sú v správnom pomere. Ako možno tento stav zmeniť a na ktoré potraviny si treba dať pozor?
Organizmus je v rovnováhe, keď krv a všetky telesné tekutiny ako moč, sliny, pot a slzy udržujú stabilné, mierne zásadité pH v hodnote 7,3 – 7,4. V ľudskej reči to znamená, že na to, aby sme sa cítili fit, potrebujeme zaradiť do jedálneho lístka vyvážený pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín.
Potravina je kyselinotvorná, keď pri jej trávení vzniká prevaha vodíkových iónov a zásadotvorná, ak vzniká viac zásad. Chuť potraviny pritom nehrá žiadnu rolu, napríklad citrón alebo ocot sú zásadotvorné, hoci chutia kyslo.
Porušenie acidobázickej rovnováhy nám spôsobuje nielen bolesti hlavy, únavu a podráždenosť, ale dlhodobo môže viesť k vážnym poruchám tráviaceho systému, osteoporóze alebo k cukrovke. Optimálne pH nám zabezpečí pestrá a vyvážená strava so zastúpením potravín z oboch skupín.
Pre rovnováhu organizmu je však nevyhnutné aj odbúranie stresu a dostatok pohybu, námahou sa totiž okysličuje krv. Kyslík pôsobí ako katalyzátor, čím udržiava neutrálne pH vnútorného prostredia.
Prehľad základných potravín:
Kyselinotvorné: mäso, údeniny, morské živočíchy, jogurty, údený syr, vaječný bielok, cukor, sladkosti, obilniny, biela múka, biela ryža, sýtené nápoje, ovocné šťavy, slivky, čučoriedky, brusnice, paradajkový pretlak, káva, čierny čaj, alkohol
Neutrálne a zásadotvorné: ryby, mlieko, maslo, smotana, tofu, ovsené vločky, celozrnné potraviny, špaldová múka, strukoviny, ovocie, zelenina, zeleninové šťavy, orechy, oriešky (okrem arašidov)