Ide najčastejšie o mlieko a mliečne výrobky, ale často na ich stole nechýbajú ani pokrmy, ktoré boli zle zmrazené. Spolu so zlou hygienou a zlou skladbou jedálnička tak rastie nebezpečenstvo intoxikácie, ktoré sa ešte zvyšuje v súvislosti s vekom konzumentov a s vysokými teplotami. Poukazuje na to štúdia vedená na Katolíckej univerzite Najsvätejšieho srdca pri poliklinike Agostino Gemelli v Ríme.
Vedci sa zamerali na 200 starých ľudí, ktorých priemerný vek bol 74 rokov. Zo štúdie vyplynulo, že voľba skladby jedálnička našich starých rodičov nijako nevyniká rovnováhou a bezpečnosťou, hoci je správna výživa považovaná za zásadný faktor pre udržanie zdravia v starobe a hoci je bezpečnosti potravín prikladaná veľká dôležitosť najmä u starých ľudí. Tí sú totiž oveľa zraniteľnejší a sú oveľa viac vystavení nebezpečenstvu oslabenia obranyschopnosti organizmu a vzniku chronických chorôb.
Zhruba každý tretí senior priznal, že jeho strava nie je vyvážená, zvlášť preto, že konzumuje príliš veľa cukrov a tukov. Celých 40 percent sledovaných starých ľudí neštuduje etikety na potravinách, aby zistili nutričné zloženie výrobku. Polovica opýtaných tiež uviedla, že potraviny pred prípravou rozmrazujú pri izbovej teplote. Tým sa seniori vystavujú nebezpečenstvu otravy, ktorá môže prípadne nastať z dôvodu množenie baktérií pri okolitej, pomerne vysokej teplote.
„Zdravie starých ľudí je prioritným cieľom nášho štátneho zdravotníctva. Ide nielen o úsporu zdrojov, ktoré by inak boli vynaložené na ich liečbu, ale aj o to, aby sami seniori začali byť vedome zodpovední za svoj jedálniček,“ uviedli koordinátori výskumu profesorka Patrizia Laurentiová z inštitútu verejného zdravia a Francesco Landi z oddelenia geriatrie, neurovedy a ortopédie.
Autori štúdie tiež pripomenuli, že v tomto smere môžu oveľa viac pomáhať praktickí lekári. Zatiaľ ale 30 percent sledovaných uviedlo, že informácie o správnej výžive získava z televízie, časopisov a z internetu. Od odborných lekárov získava tieto informácie 35 percent účastníkov štúdie, ale od rodinného lekára len 15 percent.