Rastlinné vlákna z obilia, zeleniny alebo ovocia v žalúdku napučia, čím zabezpečia dlhý pocit sýtosti a tým pádom pomáhajú pri chudnutí. Okrem toho však existujú aj ďalšie dôvody, prečo vlákninu častejšie zaradiť do svojho jedálnička.
Účinná ochrana pred srdcovo-cievnymi ochoreniami
Americkí vedci publikovali výsledky svojho skúmania balastných látok v Archives of Internal Medicine. Pri tejto príležitosti analyzovali stravovacie návyky viac ako 388-tisíc dobrovoľníkov. Výsledok: Riziko úmrtia na kardiovaskulárne, infekčné a respiračné ochorenia sa vďaka konzumácii balastných látok významne znížil. U mužov o 24–56 percent, v prípade žien to bolo dokonca 34 až 59 percent. O srdcovo-cievnych ochoreniach sa to vedelo už dlhšie, pretože balastné látky očividne znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Dôvodom je, že viažu žlčové kyseliny, ktoré vznikajú najmä z LDL cholesterolu.
Vláknina môže odľahčiť črevo
Autori štúdie, zverejnenej v British Medical Journal prišli k záveru, že pravidelnou konzumáciou balastných látok môžeme znížiť riziko divertikulu čreva. Sú to vydutiny, ktoré sú väčšinou neškodné, niekedy však môžu spôsobiť bolestivé kŕče, nadúvanie, krvácanie, zápchu alebo hnačku. Pre účely štúdie vyšetrili 47-tisíc dospelých Britov. O 11 rokov malo 812 ľudí divertikul, 806 museli hospitalizovať v nemocnici a šesť ľudí zomrelo. Pri analýze sa ukázalo, že vegetariáni, vďaka strave, bohatej na vlákninu, mali nižšie riziko divertikulu čreva, a to až o 30 percent.
Vláknina reguluje hladinu cukru v krvi
Vláknina má aj ďalšie výhody. Vďaka nej stúpajú hladiny cukru v krvi len pomaly. Telo ich môže lepšie regulovať. Riziko cukrovky druhého typu sa zníži a navyše, strava bohatá na vlákninu môže zabrániť hromadeniu brušného tuku.
30 gramov vlákniny denne
Ak by sme mali skutočne dosiahnuť pozitívny efekt, museli by sme denne prijať aspoň 30 gramov balastných látok. To však nie je žiadna veda. Napríklad, stačí deň začať porciou celozrnných ovsených vločiek so sušeným ovocím. Na obed ako prílohu strukoviny a na večeru dva až tri krajce celozrnného chleba. K tomu ešte jedno či dve jablká…