Stravovanie pri zníženej funkcii štítnej žľazy

Ak telu chýbajú dôležité hormóny štítnej žľazy, hovoríme o hypotyreóze. Aké sú príčiny ochorenia? Ako mu predchádzať a ako sa správne stravovať?

08.11.2017 06:00
štítna žľaza Foto:
Štítna žľaza - ilustračné foto.
debata

Štítna žľaza je komplexný orgán – vedci potrebovali dosť veľa času na to, aby rozlúštili jej skutočný význam. Jej posledné tajomstvá odhaľujú až dnes. Produkuje okrem iného dva hormóny – tyroxín a trijódtyronín. Oba dôležité pre fungovanie energetického metabolizmu, kostry a mnohých ďalších dôležitých funkcií ľudského organizmu. Príznaky hypotyreózy môžu byť rôzne a nešpecifické. Niektorí sa sťažujú na únavu či spomalené reflexy, iní na vypadávanie vlasov, chrapľavý hlas alebo dokonca hromadenie tekutiny v očných viečkach. Ak spomínané hormóny chýbajú, napríklad preto, že štítna žľaza ich už neprodukovala správne alebo preto, že orgán bol úplne alebo čiastočne odstránený, musí sa dopĺňať špeciálnymi liekmi. Správna strava pri hypotyreóze môže podporiť liečbu.

Jód pri hypotyreóze – áno alebo nie?

Pri miernych formách hypotyreózy môže pomôcť liečba jódom, ale v závažnejších prípadoch je nevyhnutné užívať lieky. Zabrániť takej hypertyreóze možno dostatočne jódovou stravou. Pritom nie je potrebné, aby zdraví ľudia dodatočne užívali jód vo forme tabliet, pretože zvyčajne používame na varenie jódovú soľ a aj mnohé z potravín, ktoré denne jeme, je obohatených jódom. Celkovo je však nedostatok jódu v strave jedným z najčastejších spúšťačov hypotyreózy.

Najčastejšou príčinou primárnej hypofunkcie a chronického zápalu štítnej žľazy je na druhej strane autoimunitné ochorenie Hashimotovej tyreoditídy, príčiny ktorej ešte neboli presvedčivo preskúmané. Oproti pozitívnemu účinku jódu pri „normálnej“ hypotyreóze sa predpokladá, že zvýšený príjem jódu v súvislosti s Hashimotovou chorobou spôsobí predčasný nástup alebo zhoršenie ochorenia. Podľa aktuálnych skúmaní to však platí len pre tých, ktorí už majú zodpovedajúcu genetickú predispozíciu. Pre vhodnú liečbu je preto kľúčové, aby lekár dôkladne vysvetlil príčinu hypotyreózy.

Strava pri hypotyreóze: Stopové prvky a minerály

Keďže štítna žľaza potrebuje jód, aby produkovala dostatok hormónov, pacient by mal dbať o konzumáciu primeraného, nie nadmerného množstva jódu. Dobrým zdrojom sú ryby, jodizovaná soľ. Nadmerná spotreba sójových výrobkov sa pacientom s hypotyreózou neodporúča, pretože môže naďalej obmedzovať jej funkciu a aktivitu hormónov štítnej žľazy.

Selén a zinok sú dôležité stopové prvky pre metabolizmus štítnej žľazy a ich nedostatok sa pri hypotyreóze vyskytuje často. Dbajte na to, aby ste denne spotrebovali 30 až 70 mikrogramov selénu (nachádza sa v mäse, rybách, sezame, jačmeni, slnečnici a petržlene) a 7 až 11 miligramov zinka (zdrojmi sú celozrnné produkty, strukoviny, mliečne produkty, mäso, ryby). Okrem toho sa odporúča zabezpečiť dostatok horčíka a vitamínov (B12, A, E a D), pretože majú pozitívny vplyv na príznaky ochorenia (vrátane únavy, fotosenzitivity a metabolických abnormalít).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #zinok #štítna žľaza #selén #jód #hypotyreóza #tyroxín