Potlačte chuť do jedla. S týmito tlmičmi!

Vlčí hlad po čokoláde, vianočnom pečive, majonézovom šaláte, rezňoch a po iných dobrotách. Poznáme...

03.01.2018 06:00
šošovica, strukoviny, bielkoviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príroda ponúka veľmi účinné tlmiče, ktoré pomôžu proti neodbytnému vlčiemu hladu. Poďme sa na ne pozrieť.

Mäta pieporná

Tento trik funguje vždy: Pri vlčom hlade si jednoducho vyčistiť zuby zubnou pastou s príchuťou mäty. Obzvlášť po výdatnom jedle, keď láka aj sladký dezert, môžete svojej túžbe vzdorovať s touto osviežujúcou rastlinkou. Čistenie zubov vášmu telu signalizuje, že príjmu potravy je koniec. Okrem toho sa vďaka čisteniu zubov cítime sviežo, ústa sú neutralizované. To, že mäta môže pomôcť tlmiť hlad, je tiež vedecky dokázané. Ale pozor: Príliš časté čistenie zubov napáda sklovinu. Pomôžu aj iné produkty s mätou, žuvačky alebo čaj.

Jablko

Ste hladní? Dajte si pred jedlom jablko. Ovocie stabilizuje glukózovú rovnováhu v krvi, čím chráni pred atakmi na sladké. Jablká navyše stimulujú trávenie a podporujú produkciu hormónov, ktoré spaľujú tuky. Mimochodom, samozrejme obsahujú aj veľa vitamínov.

Zázvor

Má stimulujúci účinok na naše telo, pretože jeho koreň zjemňuje mnohé chuťové poháriky v našich ústach. Môžeme ním hravo utíšiť apetít na sladké či prehnane pikantné jedlá. Práve v chladnom ročnom období je zázvor úžasným prirodzeným tlmičom hladu, keď ho pripravíme ako čaj. Postačí kúsok zázvorového koreňa – nakrájajte ho na tenké plátky a zalejte horúcou vodou.

Paradajky

Túto červenú zeleninu nesmieme obísť, ak hovoríme o chuti, pretože paradajky majú vysoký obsah chrómu. Ten stabilizuje hladinu cukru v krvi a zaisťuje, že ostaneme dlho sýti. Paradajky sú navyše ukážkovo všestranné: hodia sa do šalátu, chutia v polievke alebo v cestovinách. Môžeme ich zjesť veľa!

Bielkoviny

Zinok, rovnako ako chróm, znižuje hladinu inzulínu a znižuje apetít. Predovšetkým vajíčka, či už pripravené ako praženica, na mäkko či na tvrdo, obsahujú veľa minerálnych látok.

Ovsené vločky

Veľa odborníkov odporúča na raňajky ovsené vločky s jogurtom a ovocím – pretože obilie zasýti nadlho a dodá telu horčík. Cenný minerál je zodpovedný za dodávku kyslíka do buniek, čím stimuluje spaľovanie tuku.

Šošovica

Obsahuje veľké množstvo balastných látok, vďaka čomu nás zasýti nadlho. Navyše, táto strukovina obsahuje zanedbateľné množstvo tuku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hlad #šošovica #bielkoviny #horčík #apetít #chróm