Plemená určené na dobré stejky by sa mali pásť na horských pasienkoch a pohybovať, pretože ak je sval, z ktorého sa tvorí mäso, stuhnutý, prejaví sa to na kvalite, krehkosti i chuti mäsa. To, ako si vybrať kvalitné hovädzie, radí Ing. Matúš Hoško z Ekofarmy Važec.
- Poznajte obchod, v ktorom mäso kupujete.
- Poznajte pôvod mäsa a hygienické pomery v predajni.
- Všímajte si označenie mäsa na balení – kde bolo zviera chované, zabité a spracované, respektíve zabalené. „Slovenská legislatíva prikazuje uviesť tieto informácie na rozdiel od vajec, ktoré stačí na Slovensku zabaliť, a už je na nich napísané, že je to slovenský výrobok. Pritom môže ísť o poľské vajcia zabalené v SR,“ dodáva Matúš Hoško.
- Zistite si dátum zabitia zvieraťa a na základe toho určite, či je mäso dostatočne vyzreté. V praxi to znamená, že po 8 dňoch od zabitia by malo byť mäso vhodné na predaj, dovtedy sa musí skladovať vo vhodných podmienkach pri priaznivej teplote (cca 2 °C).
- Vyberajte si len dostatočne vyzreté hovädzie mäso. Vyzretosť mäsa vyskúšate otlačením prsta v mäse na priereze – ak ostane po odtlačku diera, mäso je dostatočne vyzreté. Do nevyzretého mäsa prst neotlačíte.
- Všímajte si opracovanie mäsa.
- Farba čerstvého mäsa by nemala mať sivý a určite nie zelenkastý odtieň.
- Mäso by nemalo mať slizký povlak.
- Veľa prezradí aj vôňa mäsa. Mala by byť príjemná, mierne sladká. Určite nie kyslá – takú vyvolávajú hnilobné baktérie.
- Zvýšte pozornosť pri balených mäsách, keďže je nemožné vyskúšať si ich kvalitu. Prednostne kupujte čerstvé mäso priamo z mäsiarní.
- Nekupujte marinované mäso. Je tam väčšie riziko, že predajca chce zakryť neželané vlastnosti mäsa.
- Po kúpe skladujte čerstvé, ale dostatočne vyzreté mäso v chladničke pri teplote cca 2–4 °C, alebo mrazením pri teplote cca –18 °C.
- Pri kúpe by ste mali mať ujasnené, na čo chcete mäso využiť, a podľa toho vyberať typ mäsa.
- Mäso z býka je kvalitnejšie ako mäso z kráv – mäso z mäsových plemien je kvalitnejšie ako z mliekových plemien.
- Vyberajte mäso z mladých býkov (do 2 rokov). Mäso zo zvieraťa mladšieho ako 2 roky má jasnočervenú farbu a je prerastené bielym tukom. Mäso zo starších zvierat má tmavočervenú farbu a prerastené je žltším tukom.
- Rozhodne kupujte SLOVENSKÉ mäso!